Kamercommissie Justitie verwerpt voorstel dat GAIA juridische rechten moest teruggeven

nieuws

Dierenrechtenorganisaties zoals GAIA en Animal Rights mogen geen juridische stappen ondernemen tegen dierenmishandeling. Dat besloot de Kamercommissie Justitie vandaag door een wetsvoorstel van Groen, gesteund door DéFI, te verwerpen. Dit voorstel moest hen opnieuw het recht geven om zich burgerlijke partij te stellen in zaken van dierenmishandeling. De stemming viel uit in het nadeel van de dierenrechtenorganisaties, tien stemmen tegen, twee voor en twee onthoudingen.

2 april 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
justitie

Achtergrond: arrest Hof van Cassatie

De beslissing van de Kamercommissie volgt op een arrest van het Hof van Cassatie op 11 juni 2024. Dit arrest stelde dat dierenrechtenorganisaties geen persoonlijk belang hebben in zaken over dierenmishandeling en zich daarom niet als burgerlijke partij kunnen opstellen. Daardoor kunnen ze geen strafdossiers inkijken, geen onderzoek vragen en geen juridische actie ondernemen tegen daders van dierenmishandeling. Volgens GAIA betekent dit dat veel gevallen van dierenleed onbestraft zullen blijven.

Juridische experts en dierenwelzijnsorganisaties kritisch

De uitspraak van het Hof van Cassatie werd al eerder bekritiseerd door juridische experts en dierenwelzijnsorganisaties. Waar milieuorganisaties wél juridische stappen kunnen zetten bij milieumisdrijven, wordt deze mogelijkheid nu ontzegd voor dierenrechtenorganisaties. Tijdens hoorzittingen in oktober en december 2024 gaven verschillende juristen aan dat een wetgevend initiatief nodig was om deze ongelijkheid recht te zetten.

Grote publieke steun voor juridische actie tegen dierenmishandeling 

Hoewel de politiek het voorstel afwijst, toont een IPSOS-enquête in opdracht van GAIA aan dat 79 procent van de Belgen vindt dat dierenrechtenorganisaties gerechtelijke stappen moeten kunnen ondernemen bij dierenmishandelig. Slechts zeven procent van de ondervraagden was het hier niet mee eens. Daarnaast vindt 72 procent dat politici zich actief moeten inzetten voor een wetgeving die dit mogelijk maakt.

Het lijkt wel een vrijbrief voor dierenmishandelaars

Michel Vandenbosch - Voorzitter GAIA

Niet alleen het grote publiek, maar ook 55 dierenwelzijnsorganisaties ondertekenden een brief aan de parlementsleden, waarin ze opriepen om het wetsvoorstel goed te keuren.

Hoe stemde de partijen?

  • Voor: Groen-Ecolo, Vlaams Belang

  • Tegen: MR, N-VA, PS, Les Engagés, Vooruit, CD&V, Open VLD

  • Onthouding: PVDA-PTB

GAIA: “Dierenmishandelaars krijgen vrij spel”

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, reageerde verontwaardigd op de beslissing. “Volgens ons betekent dit dat we dierenmishandelaars niet langer juridisch kunnen vervolgen”, zegt hij. “In het verleden hebben onze klachten geleid tot veroordelingen, maar nu worden we monddood gemaakt.” GAIA beweert dat de politiek nu de dieren in de steek laat, waardoor daders van dierenmishandeling volgens hen ongestoord hun gang kunnen gaan. “Het lijkt wel een vrijbrief voor dierenmishandelaars”, aldus Vandenbosch.

Met deze beslissing blijft het juridische pad voor dierenrechtenorganisaties afgesloten. De vraag blijft of er alsnog een politieke meerderheid kan worden gevonden om de wetgeving op termijn aan te passen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek