Nederland verbiedt vanaf 2026 het doden van eendagskuikens
nieuwsNederland heeft beslist om vanaf 2026 geen eendagshaantjes meer te doden. Daarover heeft landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een akkoord bereikt met de leghennensector en de dierenbescherming. De kostprijs per ei zou door deze beslissing stijgen met 1,15 eurocent.
In Nederland is er al jaren discussie over de praktijk waarbij jaarlijks zes tot zeven miljoen mannelijke kuikens worden gedood één dag nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dat gebeurt omdat de haantjes in de leghennensector niet interessant zijn omdat ze geen eieren kunnen leggen en omdat het opfokken ervan voor het vlees vanuit economisch standpunt onvoldoende oplevert. In onder meer Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk bestaat al zo’n verbod op het doden van eendagshaantjes of is het slachten alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden.
Met de uitwerking van een roadmap is de discussie nu ook in Nederland beslecht en ligt er een technisch plan klaar om vanaf 2026 geen haantjes meer te doden in het segment van verse eieren of de zogenaamde tafeleieren die bestemd zijn voor de Nederlandse en Duitse markt. “Ik ben er trots op dat de sector de handschoen heeft opgepakt om samen met de Dierenbescherming tot deze doelstelling te komen. Het laat zien dat de Nederlandse landbouwsector zich concreet inzet op het gebied van dierenwelzijn”, aldus minister Wiersma.

Duitsland bant slachting van mannelijke kuikens
21 januari 2021Geslachtsbepaling in het ei of opfok van leghaantjes
Concreet is er afgesproken dat eieren waarin een mannelijk kuiken zit, maximaal na 12 dagen uit het broedproces moet gehaald worden. Die eieren moeten vernietigd worden zodat het kuiken niet meer geboren hoeft te worden. Om die doelstelling te halen, wordt gerekend op technieken die geslachtsbepaling in een ei mogelijk maken, zoals een MRI-scan of kunstmatige intelligentie. Een andere methode maakt een klein gaatje in het ei om er een druppeltje vloeistof uit te halen waarmee het geslacht bepaald kan worden.
Daarnaast kunnen pluimveehouders er ook voor kiezen om de mannelijke kuikens toch geboren te laten worden en ze verder op te fokken voor het vlees. De sector heeft daarvoor bij opfokorganisaties voor extra capaciteit gezorgd om dit mogelijk te maken. Er wordt ook gekeken naar dubbeldoelkippen. Dit zijn kippen die zowel geschikt zijn voor het leggen van eieren als voor de vleesproductie. Deze zijn wat zwaarder dan de huidige legrassen, waardoor het economisch interessanter is de hanen voor het vlees te houden.

“Pluimveehouderij zou als voorbeeld kunnen dienen voor de landbouw”
12 februari 2024Consument moet meer willen betalen
Wageningen Universiteit heeft becijferd dat de kosten voor de pluimveehouders en de pakstations door dit verbod ongeveer met 1,15 cent per ei zullen stijgen. Opdat de boer niet alleen moet opdraaien voor die meerkost, zullen deze eieren onder een apart label in de winkelrekken liggen: ZED, wat staat voor Zonder Eendagshaantjes Doden. “Essentieel voor het bereiken van de doelstelling is dat de vraag naar ZED-eieren toeneemt, evenals de bereidheid om meer voor dit product te betalen”, klinkt het. Om de marktvraag te stimuleren, werden gespreken gevoerd met onder meer supermarkten, horeca, catering en verwerkende industrie en die gesprekken zullen geïntensiveerd worden.
In ons land laat Landsbond Pluimvee weten dat het de ontwikkeling in Nederland betreurt. “Tijdens het broedproces moeten de kuikens alsnog gedood worden. Bovendien moeten er tot drie keer meer dieren als ratten en muizen gekweekt worden om aan de vraag van dierentuinen en particulieren met slangen en roofvogels te voldoen als er geen eendagshaantjes meer zijn. Kan iemand ons vertellen op welke manier dit het dierenwelzijn verhoogt?”, vraagt de sectorfederatie zich af. Landsbond Pluimvee noemt de houding van Nederland ook hypocriet omdat het land, na Italië, de grootste importeur is van klassieke kooi-eieren. Die zijn sinds 2012 verboden in de EU, maar worden nu vanuit Oekraïne terug ingevoerd.
Resolutie in Vlaanderen weggestemd
Toch leeft de discussie over het doden van eendagskuikens ook in Vlaanderen. In 2023 dienden oppositiepartijen Groen en Vooruit een resolutie in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams parlement in om een einde te maken aan het doden van eendagshaantjes. Die resolutie werd weggestemd door de meerderheid. Zo pleitten onder meer N-VA en cd&v voor meer overleg met de sector vooraleer zo’n beslissing werd genomen. Ook werd gesteld dat het dossier beter op Europees niveau wordt aangepakt omdat er anders een ongelijk speelveld ontstaat.

Bron: Nieuwe Oogst / Landsbond Pluimvee / eigen berichtgeving