Wereldvoedseldag: eerste resultaten Vlaamse voedselstrategie en Europese conferentie in maart
nieuwsHet is Wereldvoedseldag. Om dat te vieren, deelt Vlaanderen de eerste resultaten van haar voedselstrategie ‘Go4Food’. In het voorjaar van 2024 organiseert de Vlaamse overheid binnen het Belgische EU-voorzitterschap ook een voedselconferentie onder de naam “Open Food-conferentie 2024”.
De vruchten van de Vlaamse voedselstrategie Go4Food beginnen stilaan te rijpen. Concreet werden diverse projecten opgestart, zoals een onderzoeksconsortium onder leiding van Sciensano met een groep burgerwetenschappers, beleidsmakers en bedrijven uit de voedingssector. Zij bestudeerden de ‘voedselomgeving’. Dat is de omgeving waar we ons voedsel vandaan halen, gaande van de supermarkten tot een drankenautomaat aan het treinstation. Aan de hand van de resultaten wil men onze voedselstrategieën aanscherpen.
Verder werd er 10 miljoen euro uitgereikt via de thematische oproepen van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Binnen het werkveld konden landbouwers en andere actoren via Europese Innovatiepartnerschappen (EIP) steun aanvragen voor een project rond eerlijke prijsvorming, en het aanmoedigen van gezonde, duurzame en betaalbare voedselpatronen.
Concrete projecten
Tot slot zijn er voedingsprojecten opgestart voor diverse concrete problematieken. Zo heeft Minister Jo Brouns (cd&v) een projectsubsidie verleend aan acht ‘voedselveranderaars’. Een ervan is Brood(doos)nodig?!, een initiatief van Enchanté vzw, dat in diverse steden de problematiek van lege brooddozen op school via solidaire bijdragen aanpakt. Het partnerschap Generation Food bevordert ondernemerschap in duurzame voeding door middel van experimenten, cocreatie en netwerkevenementen. Robin Food, een initiatief van SAAMO Vlaams-Brabant, gaat, in samenwerking met het ILVO, op zoek naar gedragen oplossingen voor voedselreststromen door bijvoorbeeld een courgetteconfituur te maken op basis van overschotten.
De afgelopen acties leverden ook een monitor voedselverlies op. In Vlaanderen was er tijdens de afgelopen meetperiode 883.740 ton aan voedselverlies, zo blijkt uit het recentste verslag van OVAM. Van dit aantal wordt 73 procent ingezameld en gevaloriseerd, maar nog 27 procent wordt grotendeels verbrand via het restafval. Dat is wel een daling van twee procent ten opzichte van vijf jaar eerder.
Daarnaast komt een Vlaams Culinair Centrum in Antwerpen. Verder wordt er werk gemaakt van voedsellandschappen, werd milieuverantwoorde voeding in de voedingsdriehoek geïntegreerd, loopt er een nieuw strategisch plan rond biologische voeding, enz.
Conferentie
“We vergeten soms wat een divers voedselaanbod we hebben in Vlaanderen”, zegt landbouwminister Brouns. “Dat lijkt vanzelfsprekend, maar ons voedselsysteem wordt wel degelijk geconfronteerd met gigantische uitdagingen. Vlaanderen heeft sinds november 2022 een voedselstrategie, die samen met een brede coalitie van vertegenwoordigers uit de agrovoedingsketen, de maatschappij, het onderzoek en het beleid werd ontwikkeld. Met deze strategie geven we richting en zetten we mee de schouders onder acties die bijdragen aan een veerkrachtiger en duurzamer voedselsysteem. Op de Open Food-conferentie in 2024 willen we Vlaanderen op de kaart zetten als belangrijke voedselregio en inspireren.”
Wie meer wil leren over de Vlaamse voedingsstrategie is van 11 tot 13 maart 2024 welkom op de De Open Food-conferentie in het Provinciehuis van Leuven. Verschillende stakeholders uit binnen- en buitenland tekenen present: spelers uit de agrovoedingsketen, wetenschappelijke experts, beleidsmakers bij de EU en de EU-lidstaten, vertegenwoordigers van ngo’s en belangenorganisaties, en andere belanghebbenden. Via workshops , panelgesprekken, uitstappen en netwerkmomenten wordt zo alle kennis uitgewisseld over onze Vlaamse voedselsystemen.

Bron: Eigen berichtgeving