Vlaamse landbouwer in Oekraïne heeft alle graanoogst binnen

Graantelers in Oekraïne hebben ongeveer 94 procent van het ingezaaide areaal voor het groeiseizoen van 2022 kunnen oogsten. De Vlaamse landbouwer Tom Van Goey heeft alles binnen gekregen voor het einde van het jaar, waaronder 900 hectare maïs. 8.000 ton maïs heeft hij in grote bewaarzakken opgeslagen op het veld naast zijn bedrijventerrein. “Bij de planning staat veel in het teken van de opslag en logistiek”, geeft de boer aan. In de zomer van vorig jaar kon hij lange tijd niet exporteren omdat Rusland de haven blokkeerde. Naast het binnenhalen van de oogst, is het bedrijf er dit najaar ook in geslaagd om 1.800 hectare in te zaaien.

19 januari 2023  – Laatste update 19 januari 2023 15:03
Lees meer over:
Bewaarzakken

Terwijl de Russische bommen blijven neerdalen op Oekraïense steden, lijkt de akkerbouw zijn weg gevonden te hebben in de nieuwe status quo. Volgens landbouwer Tom Van Goey, die 200 kilometer ten zuiden van Kiev een akkerbouwbedrijf van 3.000 hectare heeft, is de logistiek genormaliseerd. “Iedereen lijkt zijn weg gevonden te hebben waarbij vooral het wegvallen van de belangrijke havenstad Nikolaev de logistiek lange tijd bleef ontregelen.” Hij merkt deze normalisering onder andere aan de licht dalende transportprijzen.

Het Oekraïense landbouwministerie meldt aan persbureau Reuters dat 94 procent van het ingezaaide areaal voor groeiseizoen 2022 geoogst is kunnen worden. De totale graanoogst wordt geraamd op bijna 51 miljoen ton. Het totale geoogste areaal komt op 10,9 miljoen hectare met een gemiddelde graanopbrengst van 4,7 ton per hectare. In 2021 werd in Oekraïne nog een recordoogst binnengehaald van 86 miljoen ton. Lagere hectareopbrengsten en verlies van landbouwgrond aan Russische troepen zijn de oorzaak van de relatief kleine oogst dit jaar.

De tarweoogst daalde van 32,2 tot 23,5 miljoen ton en voor gerst van 9,4 tot 5,8 miljoen ton. Voor tarwe geldt dat ongeveer 4,9 miljoen hectare van de ingezaaide 6 miljoen hectare is geoogst. Vooral in het noordoosten en zuidoosten van Oekraïne is vanwege de vijandelijkheden naar verhouding veel tarwe op het land blijven staan. Voor maïs gaat het landbouwministerie ervan uit dat 85 procent van het areaal daadwerkelijk geoogst is met een totale opbrengst van 23,5 miljoen ton. De hectareproductie komt op 6,6 ton per hectare. Verder zijn vrijwel alle zonnebloempitten en suikerbieten in Oekraïne geoogst. De oogstraming gaat uit van 10,5 miljoen ton zonnebloempitten en 9 miljoen ton suikerbieten.

Grote bewaarzakken

Van Goey heeft al zijn gewassen die jaar kunnen oogsten. Door het natte weer heeft de oogst van maïs (900 hectare), de laatste teelt van het jaar, wel wat vertraging opgelopen. De maïs is daarbij ook nat van het veld gekomen. Waar hij in normale jaren een vochtigheidsgehalte van 17 tot 19 procent haalt, liep dat dit jaar op het laatste tegen de 25 procent waardoor er extra droogkosten waren. 8.000 ton maïs ligt inmiddels opgeslagen in grote bewaarzakken die 4 ton de lopende meter bevatten. “Dat systeem komt uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika waar de zakken gebruikt worden bij recordoogsten als de opslag en logistiek niet kunnen volgen”, legt hij uit.

Bewaarzakken

De bewaarzakken, die hij dit jaar voor het eerst inzet, zijn het antwoord op gebrekkige en verstoorde opslagcapaciteit. Doordat de handel in de zomer stillag toen Russische schepen de Zwarte Zeehavens blokkeerden, is zijn opslagloods niet tijdig leeggeraakt. “Het management van het bedrijf staat tegenwoordig sterk in het teken van opslag”, beaamt Van Goey die uit vrees voor een mogelijke nieuwe handelsstop dit najaar een groter gedeelte koolzaad heeft ingezaaid. “Dat neemt minder volume in”, verklaart hij.

1.800 hectare ingezaaid

In totaal slaagde zijn bedrijfsleider ter plaatse, Wim De Schutter, er dit najaar ook in om 1.800 hectare in te zaaien, waarvan 900 hectare wintertarwe en 900 hectare winterkoolzaad. “Een prestatie gezien de uitdagingen”, zegt Van Goey hierover. “Anders zouden we in het voorjaar veel werk gehad hebben.” De Vlaamse ondernemer heeft momenteel 7 eigen trucks op de weg die dagelijks 100 ton akkerbouwgewassen wegrijden. Aan dat tempo verwacht hij over vier maanden zijn loodsen weer leeg te hebben voor de nieuwe oogst. Alhoewel de logistiek en de landbouwactiviteiten op zijn bedrijf momenteel naar behoren verlopen en er van direct oorlogsgeweld geen sprake is, ondervindt hij wel degelijk hinder van de voortdurende strijd tussen Rusland en Oekraïne.

Vooral de Russische aanvallen op het elektriciteitsnet hebben zijn weerslag. “De stroomvoorzieningen verslechteren. We zaten eerst in een ritme van vier uur stroom en twee uur niet, daarna gingen we naar een regime van drie uur stroom en drie uur niet. En inmiddels hebben we twee uur stroom en daarna weer vier uur niet.” De gaten in de stroomvoorziening vangt hij op met twee generatoren die hij vorig jaar vanuit België naar zijn bedrijf bracht.

De Stabroekenaar organiseert ook humanitaire hulp en is van plan om in februari en april naar Oekraïne te rijden. “Vorige week is de 38ste vrachtwagen met hulpgoederen naar Oekraïne vertrokken. Lezers die hulpgoederen in de aanbieding hebben, kunnen zich melden op zijn Facebook pagina “Flanders For Ukraine”. “Vooral slaapzakken en dekens zijn heel hard nodig, nog beter zijn paletten voeding of hygiëne producten.”

Uit Oekraïne teruggekeerde Vlaamse boer stort zich op humanitaire hulp
Uitgelicht
Tom Van Goey vluchtte enkele dagen geleden van zijn landbouwbedrijf in Oekraïne. Daags na terugkomst in Antwerpen heeft de boer zich geworpen op humanitaire hulpverlening. Sam...
2 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek