header.home link

VK wil soepeler regels voor CRISPR-gewassen

De Britse regering wil de regels over CRISPR-verdeling versoepelen. Dat is de conclusie is het het publieke onderzoek dat Milieu-secretaris George Eustice lanceerde.

5 oktober 2021  – Laatste update 5 oktober 2021 20:54
Lees meer over:
gentechnologieCRISPRCAS-onderzoek-labo-1250

CRISPR-veredeling of ‘gene editing’ is verschillend van genetische modifatie in de zin dat introductie van vreemd DNA maar tijdelijk is, het wordt er weer uitgekruist volgens traditionele methoden. “Het is een techniek die een oplossing kan zijn voor enkele van onze grootste uitdagingen: voedselzekerheid, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. We gaan nauw samenwerken met landbouwersverenigingen en milieugroepen om voor de juiste evenwichten in de regulering te zorgen”, zei omgevingsminister Eustice.

De eerste stap wordt een mogelijke herziening van de wettelijke definitie van genetisch gemodificeerde organismen om te kijken of CRISPR en andere technologieën daarvan kunnen worden uitgesloten als hetzelfde resultaat ook met meer traditionele technieken kon bereikt zijn. Dat moet onderzoek en ontwikkeling makkelijker maken. In eerste instantie zal de nadruk liggen op gewassen, maar op termijn kan ook naar GMO-regulering in het algemeen en naar ‘gene editing’ van dieren gekeken worden.

Voedselveiligheid

De regering benadrukt dat de standaarden voor voedselveiligheid op peil zullen blijven. De consument mag niet misleid worden, er mag geen gezondheidsrisico zijn en geen lagere voedingswaarde. Robin May het hoofd van het Wetenschappelijk Comité van het Food Standards Agency zegt dat de consument de keuze moet krijgen: “We werken nauw samen met alle stake holders om te zorgen dat de regulering van genetische technieken gepast en robuust is en aan onze doelen van voedselveiligheid en consumentenbescherming voldoet.

Wetenschappers zullen het Department for Environment, Food & Rural Affairs (Defra) moeten inlichten als ze veldproeven doen. Voorlopig ligt de focus op onderzoek en ontwikkeling. Het zal nog niet direct mogelijk om nieuwe gewassen tot in de supermarkt en tot bij de consument te krijgen.

Dat het Verenigd Koninkrijk zijn regels kan versoepelen is een gevolg van de Brexit. Ook de Europese Commissie zou nu willen onderzoeken of het CRISPR soepeler kan reguleren.

Bron: foodsafetynews.com

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek