Visserij blijft struikelblok in brexit-onderhandelingen

Na een weekend van discussies op technisch niveau hebben de Europese en Britse teams de gesprekken over een handelsakkoord hervat. De tijd dringt, want eind december verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie en interne markt. “De visserij, het gelijke speelveld voor Europese en Britse bedrijven en geschillenbeslechting blijven de voornaamste struikelblokken”, klinkt het.

24 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 24 november 2020 17:39
Lees meer over:

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei eind vorige week nog dat er vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen. “Maar toch blijven nog steeds fundamentele meningsverschillen bestaan in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over een vrijhandelsakkoord”, zegt Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier na een weekend van discussies op technisch niveau.

De visserij, het gelijke speelveld voor Europese en Britse bedrijven en geschillenbeslechting blijven de voornaamste struikelblokken. "We blijven hard werken om een akkoord te bereiken", verzekerde Barnier. Hij moet het overleg met zijn Britse tegenhanger David Frost echter nog minstens enkele dagen digitaal voeren. Als gevolg van een coronabesmetting in het Europese onderhandelingsteam moet de Fransman minstens tot donderdag in quarantaine blijven.

Het is al vijf na twaalf. We hebben een tekst nodig

Bernd Lange - Voorzitter handelscommissie

Komt er alsnog witte rook, dan moet het verdrag ook nog tijdig geratificeerd kunnen worden. In het Europees Parlement klaagt men al dat er te weinig tijd rest om het verdrag behoorlijk te bestuderen. In normale omstandigheden wordt een handelsverdrag in verscheidene commissies tegen het licht gehouden vooraleer het voltallige parlement zijn stem uitbrengt.

“Het is al vijf na twaalf”, tweette Bernd Lange, voorzitter van de handelscommissie. “We hebben een tekst nodig. Zoniet zal de ratificatie en democratische controle door het Europees Parlement een schijnvertoning worden. De gok van Boris Johnson heeft ons gebracht waar we nu zijn. Wij gaan daarvoor niet de prijs betalen.”

De Europeanen hadden steeds gezegd dat er eind oktober een akkoord op tafel moest liggen om het ratificatieproces tijdig te voltooien. Die deadline ligt intussen enkele weken achter de rug en volgens Lange zijn er zo'n 25 dagen nodig om een eventuele deal juridisch op punt te zetten en te vertalen. “Dan zou er tijdens een buitengewone plenaire zitting op 28 december gestemd kunnen worden”, aldus de Duitse sociaaldemocraat.

Onder grote tijdsdruk proberen Europese en Britse onderhandelaars al weken om een handelsakkoord te bereiken. Een no-deal brexit is het meest gevreesde scenario, zowel voor Europa als het Verenigde Koninkrijk. Wat de gevolgen zouden zijn van een harde brexit zonder akkoord, wordt in deze video duidelijk uitgelegd. Vooral de impact op de economie en handel zou groot zijn.

115 extra controleurs bij Federaal Voedselagentschap

Omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese interne markt én de douane-unie verlaat, zal het vanaf 1 januari 2021 beschouwd worden als een ‘derde land’. Daardoor zijn er meer controles nodig op de in- en uitvoer van voeding, planten en dieren. En die controles kunnen heel ver gaan: alle levende dieren zullen bijvoorbeeld door een dierenarts gecontroleerd moeten worden op besmettingen met dierenziektes. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) verwacht dat vooral de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk extra werk zal bezorgen.

Om dat extra werk aan te kunnen, heeft het FAVV 115 extra mensen in dienst genomen, een aanzienlijk aantal. Bij het FAVV werken 1.400 mensen, waarvan 660 op de buitendiensten, waar de extra mensen worden ingezet. “Zij zullen nu ook de invoer en uitvoer van voedingsmiddelen, dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten controleren van en naar het Verenigd Koninkrijk”, klinkt het. “Zowel de producten zelf, als de bijhorende certificaten moeten worden gecontroleerd. Vlees en zuivel mogen bijvoorbeeld alleen worden ingevoerd als ze afkomstig zijn van bedrijven die door de EU erkend zijn.”

Bron: Belga / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek