Vijftiende keer 'Laureaat van de Arbeid’ uitgereikt in de tuinbouw

Vanaf 1950 worden er door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid periodiek 'Laureaten van de arbeid' uitgereikt in de tuinbouw. In februari loopt de procedure voor de vijftiende editie ten einde. Bedrijven en organisaties kunnen tot dan hun kandidaten indienen die een bepaalde betekenis voor de sector hebben gehad. “Het is een eervolle prijs: een erkenning voor werkgevers en werknemers”, vertelt Pieter Van Oost van Boerenbond.

24 januari 2022  – Laatst bijgewerkt om 24 januari 2022 21:51
Lees meer over:

Boerenbond is één van de organisaties die zitting heeft in het organisatiecomité dat de selectieprocedure voor de Laureaten van de Arbeid in de tuinbouw heeft vormgegeven. Het gaat om een eretitel voor mensen met een bepaalde staat van dienst of betekenis in tuinbouw. De erkenning wordt uitgereikt door het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid en is bij koninklijk besluit bekrachtigd.

De erkenning heeft als doel op kwaliteitsvol werk officieel en publiekelijk te erkennen en professionele betrokkenheid aan te moedigen. “Het is een exclusieve erkenning die tot eer strekt”, vertelt Pieter Van Oost van Boerenbond die aangeeft dat het werknemers hiermee werknemers extra kunnen motiveren. “Zie het als een formeel klopje op de schouder”, zegt hij met een knipoog.

Goud, zilver en brons

Er worden drie eretekens uitgereikt: brons, zilver en goud. Iemand met een gouden ereteken beheerst alle facetten van zijn of haar functie. En hij of zij is daarnaast “sociaal geëngageerd binnen of buiten de werkvloer en draagt bij tot de bekendheid van de organisatie en/of de sector.”

Eretekens

Kandidaten moeten werkzaam zijn in de tuinbouw, zoals bijvoorbeeld groenvoorziening, boomkwekerij, fruitteelt, groenteteelt, bloementeelt, wijnbouw. Van Oost voegt eraan toe dat iedereen, ongeacht zijn functie of beroepsstatuut, kan deelnemen. “Zowel werkgevers als werknemers kunnen deelnemen, ervaren en jonge mensen, telers of mensen bij organisaties zoals veilingen.”

De Laureaat van de Arbeid wordt voor de vijftiende keer uitgereikt in de tuinbouw. De eerste keer dateert van 1950, de laatste keer van 2012. In 2012 lag het aantal inschrijvingen lager dan tijdens voorgaande edities. Ter vergelijking: in 2012 ging het om 59 laureaten, in 2000 waren dat er nog 148.

Kandidaten aanmelden kan ten laatste tot 15 februari 2022.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek