Vijf hectare van OCMW Gent ingezet voor duurzaam landbouwproject

nieuws

Op vijf hectare OCMW-gronden start een melkveebedrijf samen met de stad Gent een pilootproject in Mendonk. Melkveehouder Wim Van Hecke zal er onder meer een poel aanleggen en duurzaam voeder telen. Het project maakt deel uit van een groter plan van Gent om publieke gronden in te zetten voor duurzame en stadsgerichte landbouw dat ontstaan is na alle hetze over de verkoop van 450 hectare OCMW-gronden aan Fernand Huts.

26 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 januari 2024 12:20 Griet Lemaire
Mendonk melkkoeien OCMW Gent

Natuurinclusief boeren in Mendonk

De stad organiseerde een open oproep voor de vijf hectare OCMW-gronden in Mendonk. Melkveehouder Wim Van Hecke was één van de landbouwers die zich kandidaat stelde en die nu de gronden voor 30 jaar ter beschikking krijgt. De landbouwer wil grasklaver en kruidenrijk grasland inzaaien op de grond om zo eiwitrijk voeder voor zijn melkkoeien te voorzien. “Op die manier moet er minder soja gekocht worden”, klinkt het. Daarnaast gaat het melkveebedrijf ook fruitbomen aanplanten die op termijn met een zorginstelling in de buurt geoogst zullen worden.

Verder zal de boer natuurinclusief werken door onder meer een poel aan te leggen en een strook van zes meter langs grachten extensiever te beheren. “Ons melkveebedrijf zetten al sterk in op klimaat en natuur en dankzij dit project met de stad Gent kunnen we nieuwe ideeën zoals kruidenrijk grasland uittesten en later misschien op heel ons bedrijf toepassen”, vertelt Wim Van Hecke. De OCMW-gronden liggen vlakbij zijn bedrijf. “Dat is niet alleen ideaal om er onze koeien op te laten grazen, dit pilootproject is ook cruciaal voor de leefbaarheid van ons landbouwbedrijf.

Gerechtelijke procedure tegen verkoop OCMW-gronden

Het project in Mendonk kadert binnen de nieuwe Gentse landbouwvisie, die vorig jaar werd gelanceerd. Die visie kwam er nadat er grote beroering was ontstaan over de verkoop van 450 hectare landbouwgrond van het OCMW Gent in Zeeuws-Vlaanderen aan Fernand Huts voor 17,5 miljoen euro. Een lokaal landbouwerskoppel spande een rechtszaak aan omdat het geen eerlijke kans had gekregen om de gronden te verwerven omdat ze in één geheel werden aangeboden.

Het Hof van Beroep gaf het koppel gelijk en oordeelde dat er nooit onderzoek is gebeurd naar alternatieve pistes, zoals een slimme bundeling van bepaalde percelen. Daarop werd de verkoop nietigverklaard en moesten de gronden opnieuw overgemaakt worden aan OCMW Gent. Omdat de uitvoering van dat arrest volgens het Gentse stadsbestuur niet meer mogelijk is, wil het het vonnis aanvechten bij het Hof van Cassatie. Dat heeft nog geen uitspraak gedaan.

Nieuwe Gentse landbouwvisie

Met die nieuwe landbouwvisie wil Gent inzetten op een duurzame en stadgerichte landbouw. “We willen zowel starters de kans geven om een duurzaam landbouwbedrijf op te starten als bestaande landbouwbedrijven ondersteunen in stappen naar een meer stadgerichte landbouw, zoals dat ook in Mendonk gebeurt”, stelt het stadsbestuur. Gent wil via het nieuwe pilootproject ook andere Gentse bedrijven stimuleren om via terreinbezoeken en kennisuitwisseling te leren van dit project.

“De Gentse OCMW-gronden zijn een waardevolle hefboom om ons lokaal voedsel- en landbouwbeleid te realiseren”, zegt Tine Heyse, schepen van Landbouw in Gent. “De samenwerking met het melkveebedrijf zal een proces zijn waarbij zowel de landbouwers als de stad veel leren over de transitie naar een duurzamere en stadsgerichte landbouw. Zo reikt de impact van het project veel verder dan de vijf hectare die we in gebruik geven.”

Hoewel de landbouwvisie van Gent nog niet lang in voege is, heeft de stad eerder al een landbouwpilootproject opgestart. “In 2017 hebben we als eerste stad in Vlaanderen publieke OCMW-gronden ter beschikking gesteld voor innovatieve stadslandbouw”, aldus Heyse. In Afsnee startte CSA (Community Supported Agriculture, red.) De Goedinge een volledig nieuw groentebedrijf. Het bedrijf levert vandaag nog steeds via zelfoogst en groentepakketten aan Gentse consumenten en horeca. Ze werken ook samen met een nabijgelegen melkveebedrijf en een zorginstelling voor sociale tewerkstelling.

Openbare besturen heel actief op grondenmarkt, maar landbouwvisie ontbreekt
Uitgelicht
De jongste jaren hebben gemeenten, OCMW’s, kerkfabrieken, provinciebesturen en hogere overheden heel wat publieke gronden verkocht. “De redenen daarachter zijn ontwikkelingen...
3 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Stad Gent

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek