nieuws

VIB vangt extra geld voor biotechnologisch onderzoek

nieuws
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en Vlaams minister Fientje Moerman (VLD) ondertekenden een nieuwe beheersovereenkomst. Tot 2011 krijgt het VIB jaarlijks ruim 38 miljoen euro, wat de totale dotatie van de Vlaamse overheid van 147 miljoen op 190 miljoen euro brengt. Het VIB, met hoofdzetel in het Technologiepark in Zwijnaarde, is een van de toonaangevende instituten op het gebied van de biotechnologie. Er werken meer dan duizend onderzoekers verdeeld over 65 onderzoeksgroepen.
9 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en Vlaams minister Fientje Moerman (VLD) ondertekenden een nieuwe beheersovereenkomst. Tot 2011 krijgt het VIB jaarlijks ruim 38 miljoen euro, wat een dotatieverhoging van 20 procent is in vergelijking met vijf jaar terug. Het VIB, met hoofdzetel in het Technologiepark in Zwijnaarde, is een van de toonaangevende instituten op het gebied van de biotechnologie. Er werken meer dan duizend onderzoekers verdeeld over 65 onderzoeksgroepen.

"Wij beseffen soms niet hoe uitzonderlijk het VIB is'', zegt Fientje Moerman. "Op het gebied van biotechnologie staat Vlaanderen dankzij het VIB in de spits. Willen wij onze voorsprong behouden, dan moeten wij daar geld voor uittrekken''. Tien jaar geleden opgericht, is het VIB altijd een broedplaats voor nieuwe biotechbedrijven geweest. Uit het instituut ontstonden onder meer Devgen, CropDesign, Peakadilly en Ablynx. De meest recente spin-off van het VIB is Actogenix.

Dat mocht ter gelegenheid van de ondertekening van de beheersovereenkomst zijn onderzoeksresultaten voorstellen. Actogenix ontwikkelt een geneesmiddel tegen darmontstekingen op basis van genetisch gemanipuleerde melkzuurbacteriën. Dat klinkt ingewikkeld, maar staat dichter bij het dagelijkse leven dan we zouden durven denken. Melkzuurbacteriën zijn onontbeerlijk voor de productie van kaas.

"Eigenlijk zijn wij twaalf jaar geleden heel toevallig met ons onderzoek gestart'', zegt Lothar Steidler van Actogenix. "Maar we hadden nooit durven denken dat de bacterie over een genezende kracht zou beschikken. De eerste klinische tests zijn zeer bevredigend. Na nauwelijks een week trad er bij een meerderheid van hen al beterschap op'', aldus Steidler. Het geneesmiddel van Actogenix biedt hoop voor mensen die lijden aan de ziekte van Crohn. Toch zal het zeker nog vijf jaar duren voor het op de markt komt.(MP)

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek