Vette Veemarkt zonder dikbillen?

De organisatoren van de Vette Veemarkt in Zomergem zitten met de handen in het haar. Zullen er zondag wel boeren met gecertificeerde dikbillen komen opdagen?
20 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De organisatoren van de Vette Veemarkt in Zomergem zitten met de handen in het haar. Door de nieuwe, strenge regels moet elk rund over een IBR-certificaat beschikken, maar geen enkele Zomergemse deelnemer heeft zo'n attest. 

Landbouwschepen Guy De Neve roept daarom landbouwers van buiten de gemeente die gecertificeerde dieren hebben op om zondag naar Zomergem af te zakken en de Vette Veemarkt alsnog te redden. "We moeten in elk geval de strenge regels van het Voedselagentschap volgen", luidt het.

"Alleen dieren die een attest hebben dat ze IBR-vrij zijn, mogen komen", zegt de schepen. Het gemeentebestuur van Zomergem laat de Vette Veemarkt in elk geval doorgaan. Er is extra randanimatie voor het geval dat niet veel boeren met dikbillen komen opdagen, maar de organisatoren hopen dat een aantal kandidaten zich nog op de valreep zullen inschrijven.

"De veemarkten zijn al zo goed als overal gestopt. We mogen dat hier niet laten gebeuren", aldus De Neve. Van de komst van meer dan vijftig stuks melkvee zijn de organisatoren al zeker. Als compensatie zullen de schapen dit jaar extra in de kijker geplaatst worden.

Schepen van Feestelijkheden Dirk Batsleer twijfelt er niet aan dat het evenement een succes wordt, maar stelt zich wel vragen: "Ik was onlangs op de veemarkt in Antwerpen en daar zijn de wetten niet zo streng. In Oost-Vlaanderen gelden andere regels en dat begrijp ik niet".

 

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek