Vervotte verdiept zich in Columbus-eieren
nieuwsDe Columbuseieren bevatten een evenwicht tussen de omega 6 en omega 3-vetzuren. Dat zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet produceert en door de voeding worden opgenomen. Het vetzuurevenwicht dat historisch in eieren aanwezig was, werd met de industrialisatie van de eierproductie verstoord. Volgens eierproducent Belovo beperkt de consumptie van het Columbus-ei het risico op kankers, hart- en vaatziektes, obesitas, diabetes en depressies.
Het Columbus-ei werd in 1997 in samenwerking met Vanden Avenne ontwikkeld. Bij de productie ervan staat het kippenvoer, dat bestaat uit granen en groen, centraal. Dat voeder komt overeen met wat kippen in een ver verleden aten. De vaststelling dat de menselijke genen de laatste tienduizend jaar niet wijzigden, maar het voedingspatroon van de mens wel, ligt aan de basis van de ontwikkeling van het ei.
De vinding wordt momenteel naar heel Europa, de VS, Australië en Japan uitgevoerd. Naast het ei worden vloeibare en diepgevroren bewerkingen in Sint-Eloois-Vijve en Bastenaken geproduceerd. Over zes maanden komen braadkippen met een ideaal vetgehalte op de markt en over twee jaar varkensvlees. Op termijn wil men ook rundvlees met een ideale vetcombinatie produceren. Naast het preventieve gezondheidsaspect van de Belovo-eieren was minister Vervotte vooral geïnteresseerd in de curatieve gezondheidsaspecten.
Meer informatie: Columbus-eieren
Bron: Belga