nieuws

Vervotte verdiept zich in Columbus-eieren

nieuws
Bij dierenvoederproducent Vanden Avenne in Ooigem had donderdag een lezing plaats over het 'Ei van Columbus'. Dit nutritioneel gemanipuleerde ei heeft een ideaal vetzuurgehalte en beperkt volgens de producenten het risico op kankers, hart- en vaatziektes, obesitas, diabetes en depressies. Over enkele maanden komen ook braadkippen op de markt met een ideaal vetzuurgehalte en over enkele jaren varkens- en rundvlees. Eén van de toehoorders was Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte.
9 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
Bij dierenvoederproducent Vanden Avenne in Ooigem had donderdag een lezing plaats over het 'Ei van Columbus'. Dit nutritioneel gemanipuleerde ei heeft een ideaal vetzuurgehalte en beperkt volgens de producenten het risico op kankers, hart- en vaatziektes, obesitas, diabetes en depressies. Over enkele maanden komen ook braadkippen op de markt met een ideaal vetzuurgehalte en over enkele jaren varkens- en rundvlees. Eén van de toehoorders was Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte.

De Columbuseieren bevatten een evenwicht tussen de omega 6 en omega 3-vetzuren. Dat zijn essentiële vetzuren die het lichaam niet produceert en door de voeding worden opgenomen. Het vetzuurevenwicht dat historisch in eieren aanwezig was, werd met de industrialisatie van de eierproductie verstoord. Volgens eierproducent Belovo beperkt de consumptie van het Columbus-ei het risico op kankers, hart- en vaatziektes, obesitas, diabetes en depressies.

Het Columbus-ei werd in 1997 in samenwerking met Vanden Avenne ontwikkeld. Bij de productie ervan staat het kippenvoer, dat bestaat uit granen en groen, centraal. Dat voeder komt overeen met wat kippen in een ver verleden aten. De vaststelling dat de menselijke genen de laatste tienduizend jaar niet wijzigden, maar het voedingspatroon van de mens wel, ligt aan de basis van de ontwikkeling van het ei.

De vinding wordt momenteel naar heel Europa, de VS, Australië en Japan uitgevoerd. Naast het ei worden vloeibare en diepgevroren bewerkingen in Sint-Eloois-Vijve en Bastenaken geproduceerd. Over zes maanden komen braadkippen met een ideaal vetgehalte op de markt en over twee jaar varkensvlees. Op termijn wil men ook rundvlees met een ideale vetcombinatie produceren. Naast het preventieve gezondheidsaspect van de Belovo-eieren was minister Vervotte vooral geïnteresseerd in de curatieve gezondheidsaspecten.

Meer informatie: Columbus-eieren

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek