Vervalst Pools graszaad op EU-markt gebracht

Gecertificeerd graszaad van Bokser, één van de grootste rassen van Engels raaigras, blijkt in veel gevallen niet rasecht. Dat stelt Breeders Trust dat de belangen vertegenwoordigt van de meest prominente West-Europese graszaadkwekers. De voorbije jaren heeft het bij herhaling overtredingen geconstateerd bij de Poolse leverancier. Ook op de Belgische markt is vervalst graszaad gevonden.

8 december 2022  – Laatste update 8 december 2022 16:05
Lees meer over:
Picture sample Bokser versus reference

Bokser wordt door een samenwerkingsverband van Poolse handelsbedrijven op de markt gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat Poolse vervalsers niet rasecht graszaad laten certificeren onder de naam van het internationaal populaire ras Bokser. Volgens Breeders Trust was Bokser in 2022 met 5.700 hectare het meest geteelde Engels raaigras in Polen en het staat in de top drie van grootste rassen in zijn soort binnen de Europese Unie. Bokser wordt toegevoegd aan graszaadmengsels over heel Europa waaronder sportveld- en gazonmengsels die onder meer op de Nederlandse en Belgische markt gebracht worden.

Eind 2015 kwam het eerste signaal binnen dat een partij Bokser niet rasecht zou zijn. Dit signaal was reden voor Breeders Trust om een eigen onderzoek te starten om duidelijkheid te krijgen of dit een incident dan wel een structureel probleem is. Diverse partijen van het ras Bokser werden vervolgens lokaal aangekocht en opgenomen in het Breeders Trust mystery shopping programma. Daaruit volgde dat van de 16 willekeurig bemonsterde en officieel door de Poolse autoriteiten gecertificeerde partijen Bokser, er 11 geen Bokser waren. Maar liefs 69 procent van de aangekochte partijen Bokser blijkt dus vervalst te zijn.

Oneerlijke concurrentie en teleurstelling

In een reactie geeft Geert Staring, directeur van Breeders Trust, aan dat dit een zeer kwalijke zaak is. “Vervalsers verrijken zich ten koste van bonafide vermeerderaars en graszaadfirma’s door tegen scherpe prijzen inferieur zaad van onbekende herkomst op de markt te brengen. Dat is niet alleen marktverstorend, maar leidt ook tot oneerlijke concurrentie en teleurstellingen na inzaai.”

Breeders Trust zegt in gesprek te zijn met de Poolse Seed Trade Association over het feit dat de huidige officiële Poolse certificering geen garantie biedt voor echtheid van het ras. De organisatie denkt mee over een structurele aanpak van het probleem en wil de Poolse keuringsdienst ervan overtuigen de uitvoering van de keuringen in het belang van een gezonde EU-markt aan te scherpen.

Breeders Trust

Breeders Trust, een in Brussel gevestigde organisatie, ondersteunt graszaadfirma's in opvolging en handhaving van kwekersrecht en contractvoorwaarden. Het ziet erop toe dat licentiegelden betaald worden voor de vermeerdering van kwekersrechterlijk beschermde rassen en dat de handel binnen de geldende regelgeving plaatsvindt. De aandeelhouders van Breeders Trust zijn 12 Europese pootaardappelkweekbedrijven. Daarnaast hebben zich een aantal graszaadkweekbedrijven bij Breeders Trust aangesloten. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek