Vertrekpremie van topvrouw FrieslandCampina valt slecht bij boeren

Bij de Nederlandse coöperatieve FrieslandCampina krijgt financieel directeur Jaska De Bakker een vertrekpremie van 1,1 miljoen euro, zo berichtte de Nederlandse Volkskrant donderdag op basis van het jaarverslag. Het nieuws ligt zwaar op de maag van de 17.000 leden-melkveehouders, die eerder deze week nog te horen kregen dat het bedrijf wegens de coronacrisis geen winstdeling voorziet.

4 maart 2021  – Laatste update 4 maart 2021 20:09
Lees meer over:
frieslandCampina-1250

Dinsdag maakte FrieslandCampina zijn jaarresultaten bekend: de winst uit een omzet van 11 miljard kelderde met bijna 72 procent tot 79 miljoen euro. Voor het eerst sinds de fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 was er geen geld voor winstdeling. Dat viel toen al erg slecht bij de 17.000 leden-melkveehouders. Voor een gemiddelde boer zou dat neerkomen op een verlies van 10.000 euro, in een toch al slecht melkjaar.

Donderdag raakte dan weer bekend dat er wel geld is voor de vertrekpremie van de financieel directeur: een bedrag van 1,1 miljoen euro, dat fors hoger ligt dan haar jaarloon, aldus De Volkskrant. Volgens een woordvoerder komt het bedrijf hiermee enkel zijn contractuele verplichtingen na.

Maar volgens de Belgische vakbond ABVV Horval beantwoordt die premie niet aan de Corporate Governance Code. De vakbond vraagt zich af of de ledenraad van FrieslandCampina, een afvaardiging van ruim 200 melkveehouders, eind deze maand de jaarrekeningen zal goedkeuren.

FrieslandCampina gaat 1.000 banen schrappen tegen 2021
Uitgelicht
Het Nederlandse zuivelconcern FrieslandCampina wil kosten besparen en is daarom van plan tegen eind 2021 circa 1.000 arbeidsplaatsen te schrappen, grotendeels in Nederland, Be...
10 november 2020 Lees meer

Herstel ten vroegste na 2de kwartaal

CEO Hein Schumacher ziet de eerste helft van dit jaar somber in en verwacht dat de financiële resultaten zich pas na het tweede kwartaal van 2021 zullen herstellen. “In de eerste kwartalen zitten we nog met corona. En de ingezette herstructurering werpt pas tegen eind dit jaar zijn eerste vruchten af.”

De coronacrisis laat duidelijke littekens na bij de zuivelgigant. Door de sluiting van horeca is de omzet met meer dan een kwart gedaald. Daarnaast zijn er ook enkele indirecte gevolgen, zoals de opstanden en corona-uitbraken aan de grens tussen China en Hongkong. Daardoor viel de export van babyvoeding weg, iets wat volgens Schumacher niet snel hersteld zal worden. “Onze distributeur is failliet gegaan, de omzet naar nul teruggevallen. We zetten in op digitale en rechtstreekse verkopen in China, maar dat kan het wegvallen van Hongkong voorlopig niet compenseren”, zegt hij.

Bron: Belga / Food & Agribusiness

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek