Verschillende organisaties willen ggo-wetgeving houden zoals ze is

In een open brief vragen 162 Europese landbouw- en milieuorganisaties aan de Europese Commissie om niet te raken aan de huidige ggo-wetgeving en om het voorzorgsprincipe niet te laten varen. Onder meer BioForum, Boerenforum, Wervel, Velt en Climaxi zetten hun handtekening onder deze brief.

14 april 2021  – Laatste update 14 april 2021 15:11
Lees meer over:

De open brief is gericht aan Europees Commissaris Frans Timmermans. Tegen eind april zal de Europese Commissie haar visie presenteren op de toekomstige wetgeving rond nieuwe genoomtechnieken, zoals CRISPR/Cas9.

CRISPR/Cas9 is een recent ontwikkelde techniek om het genetisch materiaal van een organisme doelgericht aan te passen op een specifieke plaats in het genoom. Op die manier kan een genetisch gewijzigd organisme (ggo) gemaakt worden. Toegepast in de landbouw, kan je het zien als een precisieveredelingstechniek.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2018 dat organismen die via die nieuwe gentechnieken ontstaan ook onder de huidige, strenge ggo-wetgeving vallen. De Europese Raad daarentegen vindt dat de nieuwere ggo’s niet onder de strenge richtlijn vallen. Ook de biotechwereld is vragende partij om de bestaande wetgeving te versoepelen. 

“Europa zou eigen Green Deal tegenspreken”

Eric Gall, beleidsmedeweker van biokoepelorganisatie IFOAM Organics Europe ziet geen wetenschappelijke of juridische reden om de nieuwe gentechnieken uit te sluiten van risicoanalyse, traceerbaarheid en labeling. "Het gebruik van genetische technologie op planten en dieren, en hun verspreiding in de omgeving en voedselketen, kan verstrekkende gevolgen hebben en moet dus gewoon gereguleerd blijven”, stelt hij. “Transparantie over het gebruik ervan zou in de hele voedselketen moeten. Door deze regels af te zwakken voor deze nieuwe, krachtige technologie, zou Europa zijn eigen doelstelling rond de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie tegenspreken."

Het gebruik van genetische technologie kan verstrekkende gevolgen hebben en moet dus gewoon gereguleerd blijven

Eric Gall - IFOAM Organics Europe

De ondertekenaars maken zich vooral zorgen om de zogenaamde 'Gene Drives', een toepassing van deze nieuwe gentechnieken. "Via Gene Drive kan je volledige populaties van bepaalde organismen (in de praktijk vooral insecten) decimeren of doen verdwijnen, wat wordt verkocht als een nieuwe manier om aan plaagbestrijding te doen”, gaat Gall verder. “In tijden van massa-uitroeiing vinden we het volledig vernietigen van soorten via genetische aanpassingen niet aanvaardbaar. Een wereldwijd moratorium op het gebruik van Gene Drive-organismen is nodig om de Europese wetgeving en het voorzorgsprincipe in stand te houden."

Volgens de organisaties tonen wetenschappelijke publicaties aan dat de nieuwe gentechnieken ingrijpende genetische veranderingen mogelijk maken, die heel erg kunnen verschillen van veranderingen die in de natuur voorkomen. Bovendien kunnen de nieuwe technieken een aantal ongewilde aanpassingen veroorzaken die kunnen leiden tot de productie van nieuwe gifstoffen of allergenen of in eigenschappen die problemen op het vlak van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn kunnen veroorzaken, staat nog te lezen in de brief.

Vlaanderen staat niet weigerachtig tegenover CRISPR/Cas9
Uitgelicht
Welk standpunt zal Vlaanderen binnenkort innemen op Europees niveau tegenover de CRISPR/Cas9-techniek? Die vraag kwam onlangs op tafel van de Commissie Landbouw in het Vlaams...
7 april 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek