Vergunningsdossiers raadplegen kan nu ook digitaal

Iedereen kan vanaf nu omgevingsvergunningsdossiers digitaal raadplegen via het inzageloket. “Dankzij dit loket heeft iedereen online en 24/7 toegang tot vergunningsaanvragen die in openbaar onderzoek zijn of waarvoor de beroepstermijn loopt, zonder zich nog – binnen de openingsuren – naar het gemeentehuis te moeten begeven”, aldus minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

23 mei 2023  – Laatste update 23 mei 2023 14:56
Lees meer over:

Sinds de start van het omgevingsloket in 2018, waar aanvragers een dossier kunnen indienen en vervolgens de procedure kunnen opvolgen, kwamen er vragen om de gegevens uit een vergunningsaanvraag zoveel mogelijk digitaal ter beschikking te stellen. “Het inzageloket biedt eigenlijk een stukje inkijk in het omgevingsloket”, klinkt het op het departement Omgeving. “In het omgevingsloket kan je normaal geen aanvragen van anderen raadplegen. Maar met het inzageloket kan dat dus wel tijdens het openbaar onderzoek of de beroepsperiode.”

Het huidige ‘publiek loket’ was erg beperkt en minder geschikt voor de digitale inzage. Mensen moesten vaak naar het gemeentehuis gaan om een project te raadplegen. Nu kan het dus gewoon digitaal. “De mogelijkheid tot inzage of inhoudelijke toelichting van een dossier bij de gemeente blijft uiteraard bestaan”, benadrukt het departement. “Maar wellicht wordt die behoefte kleiner met het digitale inzageloket.” 

QR-code

Het digitale inzageloket is zo intuïtief mogelijk ontwikkeld om de gebruiker door de complexiteit van een vergunningsaanvraag en bijhorende procedure te leiden. Door een recente aanpassing aan de regelgeving rond auteursrechten wordt in dit inzageloket ook het raadplegen van architecturale plannen, met watermerk, mogelijk.

Nieuw is ook  de mogelijkheid om een QR-code te plaatsen op de gele affiches, die een beslissing of openbaar onderzoek bekendmaken. Wanneer je de QR-code scant, moet ze rechtstreeks naar het specifieke dossier leiden. “Bedoeling is dit zo snel mogelijk te realiseren. Maar in een aantal gemeenten moeten de IT-systemen nog aangepast worden”, luidt het nog.

Meer info vind je op de website van het inzageloket.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek