nieuws

"Verbod Braziliaans rundvlees heeft weinig gevolgen"

nieuws
De Europese Unie heeft de invoer van Braziliaans rundvlees opgeschort wegens gebrekkige controles op de verspreiding van mond- en klauwzeer. Voor ons land heeft die maatregel weinig gevolgen, zegt Eddy Leloup, rundvleesspecialist bij Boerenbond. Ons land bevoorraadt in grote mate zelf de eigen markt, in tegenstelling tot sommige andere landen. "De Duitse rundvleesconsumptie bestaat bijvoorbeeld al voor 25 procent uit Braziliaans rundvlees en op de Britse markt is 1 op 3 kilo's rundvlees van Braziliaanse origine", weet Leloup.
1 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Het ingestelde verbod op rundvlees uit Brazilië, wereldwijd de grootste exporteur van rundvlees, heeft nauwelijks directe gevolgen voor België. Dat zegt Eddy Leloup, rundvleesspecialist bij Boerenbond. Ons land bevoorraadt in grote mate zelf de eigen markt.

In Brazilië wordt bijna 10 miljoen ton rundvlees geproduceerd. De 27 Europese lidstaten produceren samen slechts iets meer dan 8 miljoen ton. Met die productie is de EU niet meer in staat om te voorzien in haar eigen consumptiebehoeften. De EU wordt dan ook behoorlijk bevoorraad met Braziliaans rundvlees. "De Duitse rundvleesconsumptie bestaat bijvoorbeeld al voor 25 procent uit Braziliaans rundvlees en op de Britse markt is 1 op 3 kilo's rundvlees van Braziliaanse origine", zegt Leloup.

Bijna alle lidstaten worden afhankelijk van een toenemende invoer. Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland op kop. De Belgische positie in het rundvleesverhaal is echter uniek. "De rundvleesconsumptie bij ons blijft gebaseerd op de eigen wit-blauwdikbil. Hierdoor blijkt de invoerdruk enigszins achterwege", aldus Leloup.

Toch verwacht de Boerenbond-adviseur stijgende rundvleesprijzen door het wegvallen van het Braziliaans vlees. Vooral onze buurlanden komen in de problemen. Frankrijk en Italië zouden volgens Leloup een grotere aanspraak maken op Belgisch rundvlees, zodat de prijs van dat vlees stijgt. Tot nu toe heeft het aandeel van rundvlees in het dalende vleesgebruik in België nog stand kunnen houden. Volgens Leloup zou het nu al "duurdere" rundvlees consumenten kunnen aanzetten om over te stappen op de aankoop van "goedkopere" witte vleessoorten.(KS)

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek