Varkensflats in China: vraagtekens bij ecologische en economische meerwaarde

Varkensflats schieten als paddenstoelen uit de grond in China. De meerlagige varkenstallen zijn onderdeel van de Chinese strategie om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van varkensvlees. De Chinezen wijzen op de efficiëntievoordelen van de megastallen. Critici plaatsen er vraagtekens bij en wijzen op de risico’s, zo staat te lezen in het Duitse vakblad Agrarheute.  

7 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 november 2023 12:33
Lees meer over:
efficiëntie in de stal varkens_Inagro

Een 26 verdiepingen tellende varkenswolkenkrabber die eind vorig jaar in gebruik werd genomen in Ezhou, in de Chinese provincie Hubei, baarde wereldwijd opzien. Dit najaar werd een andere varkensflat in dezelfde provincie opgeleverd. Het zijn enkele voorbeelden van hoogbouwvarkensstallen waar China de voorbije jaren mee uitpakt. Volgens Chinese en internationale media maken de stallen gebruik van de nieuwste slimme landbouwtechnologieën.

Volgens het Chinese Qingdao Forum was er halverwege 2021 bijna 117 miljard yuan (iets meer dan 17 miljard US dollar) geïnvesteerd in hoogbouw varkensboerderijen. De nieuwbouw beperkt zich niet alleen tot flats, maar groeit uit tot heuse varkenssteden. De grootste “stad” bevindt zich volgens Agarheute in Yuguan, een stad in de provincie Henan, en heeft een oppervlakte van meer dan 1.000 hectare met 21 gebouwen van zes verdiepingen. De jaarlijkse productie van deze boerderij is 2,1 miljoen varkens. Alleen al van de twee varkensflats in Ezhou wordt gezegd dat ze 1,2 miljoen varkens per jaar kunnen produceren als ze volledig operationeel zijn.

Strategie van zelfvoorzienendheid

In totaal zijn er zo'n 1.800 megavarkensboerderijen in Chinal. Dit heeft alles te maken met de ambitie van de Chinese overheid om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van varkensvleesproductie. Het doel van de Chinese regering is dat in 2025 ongeveer 65 procent van de totale varkensvleesproductie van het land afkomstig is van dergelijke grootschalige boerderijen. China is met afstand de grootste mondiale consument van varkensvlees, maar ook de grootste importeur.

Om de uitbreiding van de eigen megaboerderijen te versnellen, werden de procedures voor de aanschaf van grond voor de bouw van gigavarkensbedrijven in 2019 vereenvoudigd. Zo werd de vroegere vereiste afgeschaft dat er een speciale staatsvergunning voor de bouw op landbouwgrond voorzien moet worden als de gebouwen bestemd zijn voor varkensproductie.

Vraagtekens bij nieuwe vorm van intensieve veehouderij

China varkensflat Ezhou

Toch wordt ook de bouw van megastallen op kritiek onthaald in het land van de reizende zon. Zo suggereerden Chinese economen in de Spaanse krant El Pais dat een 26 verdiepingen tellende wolkenkrabber, zoals in Hubei, niet per definitie economisch is, maar meer een marketingstunt. Los van het economische element klinkt er al langer veel kritiek op de risico’s die intensieve veehouderij in dergelijke flats of zelfs steden met zich meebrengt, denk maar aan het risico van snelle overdracht van ziekten.

Internationale en Chinese milieuactivisten zeggen bovendien dat er weinig bewijs is dat deze gigantische productiefaciliteiten duurzaamheidsvoordelen met zich meebrengen ten opzichte van de vroegere, gangbare productievormen. Deze traditionele varkensbedrijven verdwijnen steeds meer uit de Chinese landbouwsector. Tussen 2007 en 2020 daalde het aantal bedrijven met minder dan 500 varkens per jaar met 75 procent tot 21 miljoen.

’s Werelds enig circulair citroenzuurbedrijf kampt met oneerlijke concurrentie uit China
Uitgelicht
Wat hebben suikerbieten gemeen met shampoo? Het antwoord is te vinden in Tienen waar suikermelasse, een bijproduct dat gecreëerd wordt van de suikerbietenproductie, gefer...
29 augustus 2023 Lees meer

Bron: Agrarheute

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek