Vandemoortele bouwt fabriek in Frankrijk
nieuwsDe bouw van de nieuwe vestiging, waar vooral diepgevroren traditioneel brood en baguettes zullen worden gemaakt, begint in maart 2008. Tegen begin 2009 moet de eerste productielijn operationeel zijn. Daarna volgen er nog twee. De fabriek zal een capaciteit hebben van 40.000 ton per jaar en zal initieel 70 mensen tewerkstellen. Naast de productiehal komt er ook een diepvriesmagazijn (met een capaciteit van 10.000 palletten). Het is de bedoeling dat daar de producten opgeslagen worden van de drie vestigingen van Croustifrance. Vandaaruit gebeurt ook de verdeling in Frankrijk, de Benelux en het VK.
Vandemoortele bekleedt in Europa een toppositie in diepvriesbakkerijproducten. De groep staat vooral sterk in viennoiserie (croissants, rozijnenbroodjes, enz.), speciale broden, ready-to-eat-producten en donuts. Dat de markt jaarlijks met zo'n 4 à 7 procent groeit, verklaart waarom de extra productiecapaciteit nodig is, klinkt het bij het bedrijf.
Maar Vandemoortele kijkt ook verder. Al bij de presentatie van de jaarresultaten eind april maakte de groep er geen geheim van dat ze actief uitkijkt naar overnames. De Europese bakkerijmarkt is immers nog erg versnipperd. Vandemoortele boekte vorig jaar een groepsomzet van 867 miljoen euro en een bedrijfswinst van 51 miljoen euro. De groep telt 3.400 werknemers. Behalve in diepgevroren bakkerijproducten is ze gespecialiseerd in sojaproducten, margarines en vetten.(MP)
Bron: De Tijd