Van stikstofoplossingen tot mentaal welbevinden: Agriflanders zet ook sterk in op vorming

nieuws

Met een uitverkochte beursvloer belooft Agriflanders opnieuw een hoogtepunt te worden in de agenda van landbouwers en sympathisanten van de sector. Naast ontmoeting en zakendoen, is ook vorming een belangrijk aandachtspunt op de beurs. Van zeolieten en andere stikstofoplossingen, over nieuwigheden in het GLB, tot metaal welbevinden: maar liefst negen seminaries staan er op het programma van de beurs.

10 januari 2025 Griet Lemaire
Lees meer over:
Studiedag Agriflanders_Agriflanders

Donderdag

Routeplanner Melkvee: unieke tool ter ondersteuning van economisch aangewezen keuzes op het melkveebedrijf

Wanneer: Donderdag 16 januari 2025, van 10u tot 12u
Waar: Zaal Flex 3
Organisator: ILVO, Boerenbond, Inagro, Hooibeekhoeve

Routeplanner Melkvee biedt inzichten in de verbondenheid van de verschillende processen van een melkveebedrijf en het overeenkomstig economisch plaatje. Het is een tool die de economische impact van tal van mogelijke wijzigingen binnen het bedrijf kan doorrekenen, zoals: PAS-maatregelen, wijziging van de schaalgrootte, aangepaste rantsoenen en invullingen van het areaal, aankoop van ruwvoeders of seizoenpacht, omschakeling naar bio, diverse investeringen, eigen versus externe opfok van jongvee, overname van het bedrijf door dochter of zoon, enz.

De tool wil de blik van de melkveehouder voor diverse pistes openen en laat toe om een keuze te maken die het best past bij de bedrijfsleider en het bedrijf. Deze keuze is voor elke melkveehouder anders.

Praktisch: Tijdens de infosessie krijgen melkveehouders meer inzicht over de tool die kan helpen om hun keuzes te onderbouwen. Andere melkveehouders delen hun ervaringen en er is de mogelijkheid tot een individueel gesprek.


Studienamiddag ‘Koolstofboeren’: welke kansen kan het jou bieden, welke bodemmaatregelen kan je nemen en wat kan je hier mogelijks aan verdienen?

Wanneer: Donderdag 16 januari 2025, van 13u tot 16u30
Waar: Zaal Flex Lounge
Organisator: Rikolto België, Boerenbond, Bodemkundige Dienst van België, Lidl

Deze infosessie is een initiatief van Boerenbond, Boerennatuur, Lidl, de Bodemkundige Dienst en Rikolto. Er wordt ingegaan op het project Koolstofboeren en de samenwerkingen die worden opgezet tussen Lidl en de landbouwers. Er wordt stilgestaan bij het concept ‘carbon farming’ en hoe je als landbouwer kan vergoed worden voor je inspanningen, bijvoorbeeld via de private markt. Daarbij wordt meer uitleg gegeven over de maatregelen die landbouwers kunnen nemen om aan koolstofopbouw te doen en aan de rekentool die gebruikt wordt om de koolstofbalans en de lachgasuitstoot in te schatten op bedrijfsniveau. De sessie wordt afgesloten met een drankje en gelegenheid tot napraten.

Praktisch: Wie wil deelnemen, kan zich inschrijven via deze link.

 

GLB-infosessie: wijzigingen 2025, maatregelen bodemkwaliteit en beheerovereenkomsten

Wanneer: Donderdag 16 januari 2025, van 10u tot 12u15
Waar: Zaal Flex 1 + 2
Organisator: Vlaams Ruraal Netwerk, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de VLM

Tijdens deze infosessie willen het Vlaams Ruraal Netwerk, het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en de Vlaamse Landmaatschappij landbouwers wegwijs maken in de wijzigingen die in 2025 worden doorgevoerd aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Verschillende GLB-maatregelen komen tijdens de sessie aan bod, net als de focus die er vanaf 2025 meer gelegd zal worden op bodemkwaliteit. Daarnaast worden ook alle mogelijkheden en voorwaarden voor beheerovereenkomsten toegelicht.

Praktisch: De infosessie is volzet, maar wordt opgenomen. Na Agriflanders wordt de opname op de website van het Vlaams Ruraal Netwerk geplaatst.


Levensproductie verhogen door uiergezondheid- en droogzetmanagement

Wanneer: Donderdag 16 januari 2025 én zaterdag 18 januari 2025, telkens van 9u tot 11u45
Waar: Zaal Flex 4
Organisator: AHV

AHV (Animal Health Vision) wil met deze interactieve infosessie de kennis van landbouwers over uiergezondheid en droogzetten verdiepen. De experts van AHV delen de nieuwste inzichten en praktische tips die bijdragen aan een optimale uiergezondheid en een succesvolle droogstandperiode.

Praktisch: Aanmelden voor deze sessie kan via deze link.

Vrijdag


Brainstorm over nieuwe biotechnologieën in de landbouw

Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025, van 9u tot 11u
Waar: Zaal Flex Lounge
Organisator: Flanders' FOOD

In het kader van het B-Trust-project organiseert Flanders’ FOOD een interactieve brainstormsessie voor veetelers om vertrouwen en kansen in nieuwe biotechnologieën te verkennen. Het project betrekt hierbij de volledige keten, van landbouwers tot consumenten.

Nieuwe biotechnologieën, zoals biomaterialen, microbieel eiwit en biostimulanten bieden veel potentieel, maar vaak stranden innovaties door een gebrek aan acceptatie. Via B-Trust wil Flanders FOOD ervoor zorgen dat onderzoekers en ontwikkelaars vanaf het begin rekening houden met de bezorgdheden en ideeën van alle actoren.

Voor landbouwers richten de brainstorms zich op concrete technologieën die relevant zijn voor hun praktijk. De focus ligt op het verzamelen van eerlijke, ongefilterde meningen zonder vooraf uitgebreide achtergrondinformatie te delen. Dit stelt het project in staat om waardevolle inzichten te verzamelen die bijdragen aan een betere methodologie én de resultaten te delen met relevante partijen zoals de Europese Commissie, die het project van dichtbij volgt.

Praktisch: Aanmelden voor de brainstormsessie kan door een mail te sturen naar laura.vantornout@flandersfood.com en nina.kellner@flandersfood.com. Lunch en toegangsticket voor Agriflanders zijn inbegrepen.


Studiedag: de weg naar minder emissies in de varkens- en pluimveehouderij

Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025, van 10u tot 11u
Waar: Zaal Flex 3
Organisator: RAMBO-project

Tijdens deze infosessie kom je meer te weten over het lopend onderzoek van RAMBO. Dit project test, demonstreert en evalueert emissiereducerende maatregelen en technieken voor de varkens- en pluimveehouderij op hun effectiviteit en toepasbaarheid.

In eerste instantie ligt de focus op onderzoek van ILVO en De Hoeve Innovatie naar ammoniakreductie in de varkensstal, zoals de optimalisatie van de voedersamenstelling, voederadditief op basis van kleimineralen, luchtfilter met zeolieten, geconcentreerde toediening van bacteriën en additieven in de mestpunt of dagontmesting in vrijloopkraamhokken. Daarna wordt er aandacht besteed aan mogelijke toepassingen voor ammoniakreductie in pluimveestallen. Daarbij wordt ingegaan op onderzoek van Proefbedrijf Pluimveehouderij naar de mestband afdraaifrequentie in verrijkte kooien, naar het verwijderen van strooisel in volière afdelingen en het verwijderen van strooiselmateriaal bij vleeskuikens en naar het verschil in ventilatiemeting. Tot slot wordt ook nog toegelicht hoe dit onderzoek kan vertaald worden naar praktijkimplementatie, want het doel van RAMBO is om haalbare oplossingen aan veehouders te kunnen aanreiken.

Praktisch: Aanmelden voor deze informatiesessie kan via deze link. Aansluitend is er in dezelfde zaal een informatiesessie over PAS-onderzoek naar zeolieten van ILVO, in samenwerking met Boerenbond.


Ontwikkelingen in ammoniakreductie: zeolieten in de veehouderij

Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025, van 11u tot 12u
Waar: Zaal Flex 3
Organisator: ILVO en Boerenbond

Tijdens deze informatiesessie kom je meer te weten over zeolieten. Dit zijn vulkanische mineralen die mogelijk een oplossing bieden tegen ammoniakemissies. Ze adsorberen ammoniakemissies uit mest, en zouden daarbij ook andere voordelen hebben, zoals een betere mestkwaliteit. Maar klopt dat wel? Tijdens deze studiedag nemen ILVO en Boerenbond je mee in de laatste inzichten over het gebruik van zeolieten in de veeteelt. We duiken dieper in de werking van zeolieten en delen de resultaten van ons onderzoek, onder meer naar de effectiviteit van zeolieten in jongvee- en vleesvarkensstallen. Ook bespreken we de praktische en economische haalbaarheid van deze toepassing. Daarnaast nemen we je mee naar de wereld van huidige en toekomstig onderzoek gericht op het verder reduceren van ammoniak in de veehouderij.

Praktisch: Inschrijven voor deze studiedag is verplicht en kan via deze link. Vooraf kan in dezelfde zaal een informatiesessie bijgewoond worden over RAMBO, een project dat inzet op ammoniakreductie in varkens- en pluimveestallen.


Uw welbevinden: laten we er samen aan werken!

Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025, van 10u tot 11u30
Waar: Zaal Flex 3
Organisator: Vlaams Ruraal Netwerk en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij

Met deze informatiesessie willen het Vlaams Ruraal Netwerk en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij landbouwers mogelijkheden aanreiken om aan hun welbevinden te werken. Zo wordt er dieper ingegaan op de mogelijkheden die de kennisportefeuille biedt. Dat is een nieuw instrument waarmee landbouwers zelf ondersteuning kunnen ‘inkopen’ om vorming of persoonlijk advies te krijgen. Een expert van VDAB komt langs om meer inkijk te geven in de mogelijkheden van de VDAB-loopbaancheque voor land- en tuinbouwers. Met deze cheque kunnen landbouwers het advies inwinnen van een 40-tal loopbaancoaches om verdere loopbaanmogelijkheden te verkennen. Tot slot wordt nog eens stilgestaan bij het aanbod dat Boeren op een Kruispunt, de hulporganisatie voor boeren in nood, aanbiedt.

Praktisch: De inschrijvingen voor deze infosessie zijn helaas afgesloten. Bij vragen kan je terecht bij het Vlaams Ruraal Netwerk.


Slimme oplossingen voor precisie, efficiëntie en kwaliteit in voerproductie

Wanneer: Vrijdag 17 januari 2025, van 15u30 tot 20u
Waar: Zaal Flex 4
Organisator: Ottevanger Milling Engineers

Dit initiatief van Ottevanger Milling Engineers biedt landbouwers een inzicht in de oplossingen IVS, PTN en Ottevanger in het voederproductieproces. Een aantal nieuwe systemen die een nieuwe standaard in precisie, efficëntie en kwaliteit beloven, worden er voorgesteld. Het bedrijf noemt het een onmisbare bijeenkomst voor professionals die vooruit willen in de voerproductie.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Agriflanders

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek