Van pelskweekdier tot exoot: Wasberen aangetroffen in Limburg

nieuws

Het kon niet uitblijven: wasberen zijn alomtegenwoordig in Wallonië, en nu is deze invasieve exoot ook in Limburg gespot. Dat bericht VRT Nws. Wasberen zijn in Europa geïntroduceerd voor jachtdoeleinden en de pelsdierfokkerij. Maar door ontsnappingen, uitzettingen en de sluiting van fokkerijen zijn deze dieren nu onderdeel geworden van onze natuur.

6 november 2024
Lees meer over:

Wasberen zijn invasieve exoten die veel schade kunnen aanrichten in onze lokale natuur. "Ze kunnen zo schadelijk zijn dat ze best weggehaald worden", zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen aan VRT. "Het zijn dieren die vaak nesten roven. In de Ardennen zijn veel broedplekken van bosuilen ingenomen door wasberen, ook nesten van de oehoe, zwarte ooievaar en rode wouw zijn al leeggeroofd. Daarnaast kunnen ze parasieten dragen die we liever niet in de natuur hebben en dat maakt dat hun impact groot genoeg is om hen uit de natuur te halen."

Bombardementen

De wasbeer is al even aanwezig in Europa. Volgens Thoelen is hun introductie begonnen in Duitsland. Vele dieren zijn toen ontsnapt bij bombardementen op pelsdierkwekerijen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels zijn de dieren ruim aanwezig in ons werelddeel. Volgens een schatting begin dit jaar zouden er in Wallonië al meer dan 60.000 wasberen rondlopen. Wasberen kunnen een probleem vormen voor onder meer druivenranken en slecht omheinde pluimveehouderijen, of uiteraard bij gezinnen die kippen houden in een kleine ren. In stedelijke omgevingen zijn de dieren er ook voor gekend in vuilnis te wroeten. Wasberen zullen geen akkers omwroeten, maar eten wel alles wat ze te pakken krijgen.

Opkomst remmen

In Vlaanderen worden de dieren zelden gespot, al was het voorval afgelopen week in Borgloon geen unicum. Het dier werd gevangen in een samenwerking tussen de brandweer en de organisatie Animal Rescue Service. Die laatste laat aan VRT Nws weten het dier in kwestie op te vangen. Door kort op de bal te spelen en de dieren te vangen wil de organisatie een rem zetten op de verspreiding van de exoot, al is het zo dat de opvangruimte beperkt is.

Wasberen kennen weinig natuurlijke vijanden, behalve vossen, honden en wolven. Ook die laatste loopt sinds enkele jaren rond in onze contreien, al is dat uiteraard niet voldoende om het probleem zichzelf te laten oplossen.

Toenemende populatie wasberen: “Vraatschade bij wijnboeren of kippenhouders niet uitgesloten”
Uitgelicht
In Wallonië zouden naar schatting al meer dan 60.000 wasberen rondlopen. Aangezien wasberen het concept van grenzen niet kennen, zullen we ook in Vlaanderen deze invasieve exo...
17 januari 2024 Lees meer

Bron: VRT Nws / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek