Univeg wil zich via joint venture lanceren in India

nieuws
Univeg, het Belgische groente- en fruitconcern, heeft via een joint venture met het lokale conglomeraat Mahindra, voet aan de grond gekregen op de Indiase markt. Volgens De Tijd lonkte Univeg al langer naar Azië om zo verder een stap te zetten richting internationalisering. “In een complexe markt als India is het belangrijk dat je een partner hebt die de cultuur kent en een netwerk heeft”, reageerde Hein Deprez bij bekendmaking van de samenwerking.
15 april 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:25
Lees meer over:

Univeg, het Belgische groente- en fruitconcern, heeft via een joint venture met het lokale conglomeraat Mahindra, voet aan de grond gekregen op de Indiase markt. Volgens De Tijd lonkte Univeg al langer naar Azië om zo verder een stap te zetten richting internationalisering. “In een complexe markt als India is het belangrijk dat je een partner hebt die de cultuur kent en een netwerk heeft”, reageerde Hein Deprez bij de bekendmaking van de samenwerking.

Hoewel Univeg met 3,2 miljard omzet één van de grootste handelaars in groenten en fruit ter wereld is, situeert het gros van de verkoop van deze verse producten zich nog steeds vooral in Europa. Het gaat vooral om de Benelux en Duitsland. Eind 2012 liet het concern zich al ontvallen dat het kansen zag in opkomende landbouw omdat de vraag naar een gesofisticeerde aanpak, zoals een goede opslag, rijpingskamers en gekoeld transport, er stijgt met het toenemen van de welvaart.

“De joint venture met het machtige Indiase conglomeraat Mahindra is in dat opzicht een ideale samenwerking”, meent De Tijd. Mahindra is een dochteronderneming van Mahindra ShubhLabh dat al langer actief is in de landbouwwereld. Het bedrijf levert diensten aan plaatselijke boeren en koopt hun verse producten. Univeg neemt een minderheid van 40 procent in het nieuwe op te richten bedrijf en Mahindra heeft de overige 60 procent in handen. “Univeg brengt de technische knowhow mee en Mahindra de connecties. Het zal een interessant leerproces zijn”, aldus Deprez.

Samen met Mahindra wil Univeg een professionele opslag en handel in groenten en fruit in India op poten zetten. “Maar we willen niet overhaast tewerk gaan. We zien dit op lange termijn. Vandaag zijn de productie en afzetkanalen in India enorm versnipperd. De georganiseerde verkoop maakt amper vijf procent uit van het totale volume. We gaan dus eerst in een aantal strategische zones een structuur opzetten en willen op die manier verder groeien”, zegt Hein Deprez.

Concrete ambities willen beide partijen nog niet formuleren. In een eerste fase wordt samen zo’n 3,5 miljoen euro geïnvesteerd. Later zal dat bedrag nog verdubbelen. Mahindra en Univeg hopen daarmee een voorsprong te nemen op de concurrentie. “Want de markt is wel degelijk klaar om zich te ontwikkelen. Er zijn hier enorm veel inefficiënties. Heel veel groenten en fruit gaan verloren. Dat besef begint door te dringen, zeker ook omdat groenten en fruit in India heel duur zijn. Dat willen we onder controle brengen”, aldus de man achter Univeg.

Daarnaast spelen volgens Deprez nog de voordelen van India: de gigantische bevolking, de stijgende koopkracht en vooral ook de verschillende klimaatzones. “Weinig mensen weten dat, maar India is wereldwijd de grootste producent van bananen, papaya’s en mango’s. Alleen wordt bijna de hele productie lokaal afgezet. Door betere rendementen te halen in de oogsten en in de verkoopketen, kunnen we op termijn ook gaan denken aan export.” Al wil Deprez daarmee nog niet meteen gezegd hebben dat India een eerste stap is richting omringende landen.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek