nieuws

Ultieme deadline voor WTO-akkoord rond Pasen?

nieuws
Tegen Paaszondag 23 maart moeten in België de krijtlijnen van een volgende staatshervorming uitgetekend zijn. Rond die datum moet dat ook voor de Doha-ronde gebeuren. Dat hebben de ministers van Handel van de belangrijkste WTO-lidstaten afgesproken in het Zwitserse Davos. Halen ze die deadline niet, dan is de Doha-ronde zo goed als dood, stellen de onderhandelaars. In het complexe landbouwdossier zouden wel al grote vorderingen gemaakt zijn.
29 januari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Tegen Paaszondag 23 maart moeten in België de krijtlijnen van een volgende staatshervorming uitgetekend zijn. Rond die datum moet dat ook voor de Doha-ronde gebeuren. Dat hebben de ministers van Handel van de belangrijkste WTO-lidstaten afgesproken in het Zwitserse Davos. Halen ze die deadline niet, dan is de Doha-ronde zo goed als dood, stellen de onderhandelaars.

Of dat lukt, hangt vooral af van de Verenigde Staten. De kansen op een doorbraak waren al geslonken omdat president George Bush sinds de Democratische overwinning bij de parlementsverkiezingen van 2006 politiek verzwakt is. Toch hebben de voorstanders van meer wereldhandel Bush nog altijd liever dan zijn - wellicht Democratische - opvolger. Zowel Hillary Clinton als Barrack Obama hebben al fundamentele kritiek gegeven op de Doha-agenda.

Als de modaliteiten van een akkoord rond Pasen worden bepaald, kan het akkoord in het najaar juridisch worden uitgewerkt en kunnen de nationale parlementen het dit jaar nog ratificeren. Waarnemers gaan ervan uit dat een ratificatie door het Amerikaanse Congres mogelijk blijft. Toch zijn de slaagkansen beperkt. Daarom wordt de druk opgevoerd. "Als er dit jaar geen akkoord komt, zijn de kansen op een succesvolle afronding van de Doharonde buitengewoon mager", zegt Europees handelscommissaris Peter Mandelson.

Over de inhoud hebben de ministers en WTO-directeur-generaal Pascal Lamy vorige zaterdag niet onderhandeld. Die gesprekken voeren diplomaten in Genève. Zij doen wellicht volgende week een nieuw voorstel over de liberalisering van de handel in landbouwproducten. Kort daarna volgt een tekst over industriële goederen.

Voor landbouw zouden er al grote vorderingen zijn. De Europese Unie en de VS zouden bereid zijn de subsidies voor hun boeren en de invoertarieven voor producten uit derde landen te verlagen. Er wordt verwacht dat die toegevingen bijna volstaan om tot een akkoord te komen. Voor een akkoord over de industriële goederen moeten de opkomende economieën (China, India, Brazilië) wel nog een extra toegift doen, zeggen Europese bronnen.(KS)

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek