Uitzonderlijk lage inflatie drukt voedingsprijzen
nieuwsDoor een aanhoudende daling van de inflatie tot het laagste peil sinds december 2009 is voeding in mei gemiddeld 0,55 procent goedkoper dan in mei 2013. Dat laat de FOD Economie weten. De dalende inflatie is vooral het gevolg van prijsdalingen voor verse voeding zoals groenten en fruit, mede dankzij een uitstekend voorjaar voor de land- en tuinbouw door het zachte weer, tegenover het koude voorjaar in 2013.
De inflatie is in mei gedaald tot 0,36 procent, het laagste peil sinds december 2009. In april bedroeg de inflatie 0,62 procent, in maart 0,89 procent. In december 2009 was dat 0,26 procent. De consumptieprijsindex daalde vooral door lagere prijzen voor groenten, fruit, elektriciteit, vliegtuigtickets en mobiele telefonie. Huisvuilophaling, vlees en snijbloemen werden dan weer duurder.
De inflatie voor voeding is voor het eerst sinds januari 2010 negatief (-0,55%). Concreet betekent dit dat voeding in mei gemiddeld 0,55 procent goedkoper was dan in mei 2013. Dat is vooral het gevolg van prijsdalingen voor verse voeding zoals groenten en fruit, met dank aan het uitstekende voorjaar. De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt van 0,67 procent naar 0,26 procent. De spilindex, gebruikt voor de berekening van de ambtenarenweddes en de uitkeringen, werd niet overschreden.
Ondanks de dalende inflatie blijft het inflatieverschil met de buurlanden erg groot, zo waarschuwt technologiefederatie Agoria. Het verschil dat is opgebouwd sinds 2005 bedraagt nog steeds 4,7 procent, aldus Agoria. De federatie vreest niet meteen voor enkele maanden deflatie. Steeds minder economen houden rekening met een risico op deflatie, en bovendien bewijzen forse groeicijfers in Zweden en Zwitserland dat lage inflatie en economische groei perfect samen kunnen gaan.
Bron: Belga