Uitstoottaks voor boeren in Nieuw-Zeeland uitgesteld

In Nieuw-Zeeland wil de regering een heffing voeren op de uitstoot van broeikasgassen door de vele schapen en koeien in het land om zo de schadelijke emissies terug te dringen. Dat voorstel lokte veel onvrede en protest uit bij boeren en landbouworganisaties. Door de naderende verkiezingen stelt de Labourregering, die achterop hinkt in de verkiezingspeiling, nu de startdatum van de uitstoottaks uit. De heffing moet bijdragen aan het doel om Nieuw-Zeeland klimaatneutraal te maken tegen 2050.  

23 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 augustus 2023 16:58
koe-melkkoe-melkvee-weide-tong-1280

Broeikasgassen 

In Nieuw-Zeeland wonen iets meer dan vijf miljoen mensen. Het land heeft een aanzienlijke veestapel met meer dan 10 miljoen runderen en 26 miljoen schapen. De Nieuw-Zeelanders staan bekend als de grootste zuivelexporteurs ter wereld waardoor de landbouw van groot belang is voor de economie van het land. Dat heeft ook zijn effecten op het klimaat: bijna de helft van alle Nieuw-Zeelandse broeikasgasuitstoot wordt door de landbouw veroorzaakt. Om de klimaatproblemen het hoofd te bieden, wil de regering de emissies terugschroeven door, als eerste land ter wereld, een uitstoottaks op te leggen aan boeren. De landbouwers zullen dus worden belast op de methaan- en CO2-uitstoot van hun dieren. De boeren vrezen echter voor winstverlies en dat de uitstoot net zal verhogen wanneer de landbouwactiviteiten verschuiven naar landen die minder efficiënt zijn in het produceren van voedsel.  

Innovatieve technologieën  

Volgens de voormalige Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (Labourpartij) zullen boeren baat hebben bij het plan. "Zo zijn onze boeren niet alleen de beste ter wereld, maar ook de beste voor de wereld", aldus de premier over het plan. Het geld dat de Nieuw-Zeelandse overheid int met de maatregel, moet worden geïnvesteerd in innovatieve technologieën om de uitstoot verder naar beneden te krijgen. Dat zal de rekening die de boer krijgt uiteindelijk ook verlagen, stelt de overheid. Boeren die veel bomen op hun terrein hebben, krijgen een reductie van hun belasting.    

Uitstellen  

Normaal start de invoering van de uitstootheffing in het eerste kwartaal van 2025, maar de landbouwers krijgen nu meer tijd om de taks te betalen. Door de nakende verkiezingen in oktober heeft de Labourpartij, die laag scoort in de peilingen, de startdatum van de uitstoottaks opgeschoven naar eind 2025. De conservatieve oppositiepartij National Party overweegt zo’n belasting pas vanaf 2030. De heffing moet bijdragen aan het doel om klimaatneutraal te zijn tegen 2050 en de uitstoot van methaan met 10 procent te verminderen voor 2030. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek