Uit markt genomen groenten doen dienst als diervoeder

nieuws
De 4.576 ton groenten en fruit die in de periode september 2005-augustus 2006 in Vlaanderen uit de markt genomen werd, werd vooral gebruikt voor dierenvoeding (3.333,9 ton), gevolgd door bemesting (684 ton), liefdadigheidsinstellingen (540,7 ton) en ziekenhuizen, rusthuizen, strafinrichtingen en vakantiekolonies (17,3 ton). Dat blijkt uit het antwoord van Yves Leterme op een schriftelijke vraag van sp.a-parlementslid Ludo Sannen.
19 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De 4.576 ton groenten en fruit die in de periode september 2005-augustus 2006 in Vlaanderen uit de markt genomen werd, werd vooral gebruikt voor dierenvoeding (3.333,9 ton), gevolgd door bemesting (684 ton), liefdadigheidsinstellingen (540,7 ton) en ziekenhuizen, rusthuizen, strafinrichtingen en vakantiekolonies (17,3 ton). Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Yves Leterme op een schriftelijke vraag van Ludo Sannen (sp.a).

Het uit de markt nemen van groenten en fruit is een marktondersteunende maatregel. Sinds het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau bevoegd is geworden voor de controles op de uit de markt genomen producten neemt het initiatieven om zo veel mogelijk producten aan liefdadigheidsinstellingen te geven. Zo worden nu wekelijks de voedselbanken ingelicht over welke producten waar worden aangeboden en zal dit initiatief ook naar andere liefdadigheidsinstellingen en OCMW's worden uitgebreid.

"In het licht van de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit, die in 2007 wordt besproken en vanaf 2008 van kracht zal worden, zullen deze initiatieven in nauw overleg met het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid dus nog verder worden uitgebreid. Een van de belangrijkste doelstellingen van die hervorming is overigens de consumptie van groenten en fruit in de EU te stimuleren, en dan vooral bij jongeren", aldus Leterme.

Door de gemeenschappelijke marktordening worden sinds tien jaar veel minder groenten en fruit uit de markt genomen dan voorheen het geval was. De interventieprijzen van weleer werden vervangen door subsidies voor telercoöperaties waarin tuinders gezamenlijk aan de kwaliteit en de afzet van hun producten werken.

Lees ook: Interview: Sophie Dewispelaere: "GMO-geld mag ons niet in slaap wiegen"

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek