UGent zoekt boeren voor studie: "Ook noden landbouwers verdienen aandacht"
nieuwsOngeveer twee derde van de aardappelboeren heeft zijn landbouwpraktijken moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een enquête uitgevoerd door UGent. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, vinden de onderzoekers dat er niet enkel naar cijfers en modellen, maar ook naar de noden van landbouwers gekeken moet worden. Na een eerdere bevraging bij aardappelboeren breidt UGent het onderzoek nu uit naar rundveehouders en appel- en perenkwekers.
UGent bevraagt diverse landbouwsectoren naar hun ervaringen met klimaatverandering. Dit maakt deel uit van een bredere studie naar de veerkracht van de Vlaamse landbouw in een veranderend klimaat. 38 aardappelboeren namen deel aan de bevraging. Zij gaven hun bevindingen mee op een schaal van 1 (zeer negatief) tot 5 (zeer positief). De aardappelboeren beoordelen de impact van klimaatverandering op hun sector gelijkaardig als hun collega-landbouwers.
Kansen en bedreigingen
Ongeveer twee derde van de respondenten (63,2%) is het er (helemaal) mee eens dat ze hun landbouwpraktijken al hebben moeten aanpassen aan de klimaatverandering. De onderzoekers leiden uit de antwoorden af dat meer dan de helft (55,3%) van de bevraagde aardappelboeren zwaar getroffen is door klimaatverandering. Dit verhoogt hun waarschijnlijkheid om in de toekomst adaptatiemethoden toe te passen.
Hoge grondstofprijzen, extreme weersomstandigheden en klimaatverandering-gerelateerde beleidsmaatregelen die van invloed zijn op hun activiteiten werden geïdentificeerd als de bedreigingen met de grootste impact voor boeren. Wel gaven de boeren aan hoopvol te zijn over de ontwikkelingen in plantenveredeling en biotechnologie. Vooral verbeteringen in geïntegreerde gewasbescherming (IPM) moeten volgens de boeren soelaas brengen.
De figuur hierboven toont de gemiddelde rangordescore voor de vraag waarbij respondenten werd gevraagd om een aantal adaptatiemethoden te rangschikken naar effectiviteit. Het gebruik van aangepaste aardappelvariëteiten en aangepast bodembeheer (bijv. geen grondbewerking of lage bandenspanning) genieten de voorkeur van boeren.
Veehouders en fruitboeren gezocht
Als vervolg op het aardappelonderzoek, wil UGent nu ook veehouders en fruitboeren betrekken in haar bevraging. “Net als bij de eerdere bevraging onder aardappeltelers willen we nu de stem van rundveehouders en fruittelers horen, zodat hun ervaringen en noden beter worden meegenomen in beleidsvorming en wetenschappelijk onderzoek. Het beleid wordt grotendeels gestuurd door cijfers en modellen, maar ook de haalbaarheid van innovaties en de specifieke noden van landbouwers verdienen aandacht”, zegt onderzoeker Marie Van Espen.
Naast de enquêtevragen worden ook interviews afgenomen met belanghebbenden uit de sector om een breed perspectief te verkrijgen. “De resultaten zullen worden gedeeld met beleidsmakers en de vakpers”, zegt Van Espen.
Doe mee
De enquête is volledig anoniem en neemt slechts 10 minuten in beslag. Deelname is mogelijk via de volgende links:
Enquête voor rundveehouders: https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_38Zdb77jeF92WOi
Enquête voor appel- en perenkwekers: https://ugent.qualtrics.com/jfe/form/SV_9G4lMCMpGJNjXnw
Voor meer informatie over het onderzoek kan men contact opnemen met Marie Van Espen (UGent, vakgroep Landbouweconomie) via marie.vanespen@ugent.be.

Bron: Eigen berichtgeving