Tweede Kamer houdt marathondebat over dierenwelzijn
nieuwsEen meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van de kleinvolière voor leghennen als alternatief voor de legbatterij die als gevolg van een Europese richtlijn vanaf 2012 verboden wordt. Een motie hierover van ChristenUnie en CDA kan rekenen op de steun van de VVD, PVV en SGP. Dit initiatief vervangt een oude motie van de Partij voor de Dieren die ijverde voor een verbod op de verrijkte kooi. Bij de ChristenUnie beschouwt men de kleinvolière naar Duits voorbeeld als een tussenstap naar een verbod op kooisystemen.
In de Duitse regelgeving zijn ten opzichte van de Europese verrijkte kooi ruimere eisen vastgelegd voor de kooioppervlakte, voor de oppervlakte per hen en voor de kooihoogte. Bovendien zijn minimumnormen vastgelegd voor de strooiselvoorziening en het nestoppervlak. Minister Verburg heeft de kleinvolière tot hiertoe bestempeld als een reëel alternatief, met duidelijke welzijnsvoordelen in vergelijking met de verrijkte kooi. Een verbod op de verrijkte kooi is volgens haar echter te ingrijpend voor de sector.
De Nota Dierenwelzijn kan overigens rekenen op steun van CDA, PvdA en VVD. Van de grote fracties vond alleen de SP de nota teleurstellend. Net zoals de kleine linkse fracties vindt de SP de nota te weinig concreet. Behalve voor de kleinvolière lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor nader onderzoek naar het gebruik van rubberen matten in de kalverhouderij. Verburg wil de matten vanaf 2009 verplichten, maar de Tweede Kamer wil eerst stevige argumenten in handen hebben die aantonen dat deze maatregel voor een reële verbetering van het welzijn zal zorgen.
PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens opperde om het werken met een melkrobot te koppelen aan een verplichte weidegang voor melkvee. Verburg ziet zon verplichting evenwel niet zitten.(KS)
Meer informatie: Nota Dierenwelzijn
Bron: ANP/Agrarisch Dagblad