Twee op drie kippen in VS besmet met ziekteverwekkers

Zo'n tweederde van de vleeskippen die in supermarkten in de VS te koop worden aangeboden blijkt besmet te zijn salmonella, campylobacter of beide. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Consumers Union. De organisatie roept de Amerikaanse overheid op strengere voedselveiligheidseisen in te stellen.
15 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Zo'n tweederde van de vleeskippen die in supermarkten in de VS te koop worden aangeboden blijkt besmet te zijn salmonella, campylobacter of beide. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Consumers Union. De organisatie roept de Amerikaanse overheid op strengere voedselveiligheidseisen in te stellen en adviseert consumenten voorzichtig te zijn met de bereiding van kip.

Consumer Union test al sinds 1998 de voedselveiligheid van kippenvlees in Amerikaanse supermarkten. In 2007 werd nog bij acht op tien kippen een besmetting met salmonella of campylobacter aangetroffen. “Onze testen tonen aan dat de situatie verbeterd is, maar nog steeds ligt het percentage veel te hoog. Dit toont aan dat de veiligheidsvoorschriften van de verwerkende bedrijven onvoldoende zijn”, klinkt het.

Het onderzoek van de organisatie werd ook in 2009 gehouden in 22 staten van de VS. In totaal werden 382 kippen gekocht in 100 supermarkten. Uit onderzoek bleek dat 14 pct van de kippen was besmet met salmonella, 62 pct met campylobacter en 9 pct was besmet met beide ziekteverwekkers. Slechts 34 pct van alle kippen was vrij van enige contaminatie. De resultaten tonen ook aan dat de kippen die meteen worden gekoeld veel beter scoren dan diegene die een chloorbad ondergaan.

Elk jaar worden meer de 3 miljoen Amerikanen besmet met salmonella of campylobacter via het eten van besmet kippenvlees. Volgens nationale cijfers sterven zo’n 500 onder hen aan de infectie.

Bron: Agriholland/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek