Tuinbouwschool koppelt viskweek aan tomatenteelt

De Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk start volgend schooljaar met een innovatief project. Dezelfde energie waarmee in een serre tomaten geteeld worden, zal gebruikt worden voor de kweek van tilapia's. "Tomaten werden vroeger in de grond gekweekt, maar nu zweven ze er een meter boven. Onder de tomaten komt dus ruimte vrij. Die willen we benutten om vis te kweken", vertelt leraar Rufin Degrande in Het Nieuwsblad.
18 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk start volgend schooljaar met een innovatief project. Dezelfde energie waarmee in een serre tomaten geteeld worden, zal gebruikt worden voor de kweek van tilapia's. "Tomaten zweven een meter boven de grond. De ruimte onder de tomaten willen we benutten om vis te kweken", zegt leraar Rufin Degrande.

De tuinbouwschool is op dit ogenblik bezig met de voorbereidende werkzaamheden. In vier banen naast elkaar worden achttien meter lange waterbakken geplaatst van een meter breed en tachtig centimeter diep. Alle grondwerken gebeuren in eigen beheer met de leerlingen tijdens de praktijklessen.

Het is de bedoeling dat tijdens de teelt van de tomaten ongeveer vierduizend vissen gekweekt worden in de waterbakken. De tilapia zal in één seizoen klaargestoomd worden, van februari tot maart. De vissen genieten van dezelfde temperatuur en gebruiken hetzelfde water als de tomaten. 

"Met ongeveer dezelfde energie slaan we twee vliegen in één klap. Dat is de meerwaarde van ons project", zegt Degrande, die er zich bewust van is dat heel wat kinderziekten overwonnen zullen moeten worden. "Maar we geloven erin". De tomatentelers volgen het project alvast met bijzondere interesse. Op een kleine poging in Oost-Vlaanderen na, zou het immers om een totaal nieuw proefconcept gaan.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek