Tsjechische boeren blokkeren wegen in Praag met 500 tractoren en vrachtwagens

Boze boeren protesteren maandag in de Tsjechische hoofdstad Praag voor het ministerie van Landbouw met 500 tractoren, vrachtwagens en andere machinerie. Ze verzetten zich tegen de stijgende kosten en de Europese milieuregels.

19 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 19 februari 2024 15:25
Lees meer over:
protestpraag

Verschillende straten in het centrum van de stad zijn geblokkeerd, maar grote verkeerschaos blijft uit aangezien de politie pendelaars op voorhand opgeroepen had om met het openbaar vervoer naar hun werk te komen.

De protestactie is gericht tegen de Europese Green Deal, die ervoor moet zorgen dat Europa tegen 2050 geen broeikasgassen meer uitstoot. Net zoals landbouwers in vele andere landen, noemen de Tsjechische boeren de regels te zwaar en vinden ze dat er van hen te veel gevraagd wordt.

De boeren richten zich ook tegen de regering van premier Petr Fiala. Ze eisen meer subsidies en minder bureaucratie van de liberaal-conservatieve regering.

Verkiezingskoorts

De actievoerders hebben maandag banners mee met slogans als 'red de stervende landbouw' en ‘stop de bureaucratische terreur'.

Minister van Landbouw Marek Výborný verklaarde aan het persagentschap CTK dat hij pleit voor rondetafelgesprekken in plaats van protesten die Praag lamleggen. Hij verweet de boeren een politieke agenda te hebben.

De huidige regering, die bestaat uit vijf partijen, zag haar populariteit de laatste tijd zakken. Volgens recente opiniepeilingen zou de grootste oppositiepartij ANO van de voormalige populistische premier Andrej Babis 33,4 procent van de stemmen halen als er nu parlementsverkiezingen zouden plaatsvinden. De ODS van Fiala zou stranden op 13,2 procent.

Ook op andere plaatsen in Europa zijn boeren dit jaar de straat op gegaan. Er waren acties in landen zoals in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Polen, België en Nederland. Zo voerden misnoegde landbouwers vorige zondag nog actie aan de Delhaize-vestiging in Marche-en-Famenne, in de Waalse provincie Luxemburg. Meerdere tractoren blokkeerden de ingang van de vestiging. Hiermee wilden ze protesteren tegen de import van bepaalde producten uit het buitenland.

Bron: Belga

Beeld: Michaela Rambousková (Seznam Zprávy)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek