Von der Leyen belooft administratieve lasten voor landbouwers aan te pakken

Na afloop van de Europese top werden verschillende landbouworganisaties werden ontvangen door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, premier Alexander De Croo (Open Vld) en Nederlands premier Mark Rutte. Vanuit Vlaanderen was ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceysses aanwezig. Von der Leyen engageerde zich om op korte termijn met een plan te komen om de administratieve lasten weg te werken.

1 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2024 23:18 Griet Lemaire
Lees meer over:
ontvangst von der Leyen boerenprotest

De Europese top, die samenkwam om over een steunpakket voor Oekraïne een consensus te vinden, kon het grootschalig landbouwprotest vlakbij het Europees Parlement moeilijk negeren. Niet alleen waren er 1.300 tractoren afgezakt naar de Europese hoofdstad, ook heel wat landbouwers en delegaties vanuit heel Europa waren paraat om hun ongenoegen te uiten. Het grootste deel onder hen kwam met vreedzame bedoelingen, maar er was ook een harde kern relschoppers aanwezig.

In de late namiddag kon een delegatie met daarin onder meer Boerenbond en het Waalse FWA, maar ook koepelorganisaties COPA-Cogeca en CEJA, hun besognes duidelijk maken aan voorzitter von der Leyen. Geflankeerd door De Croo en Rutte nam ze de tijd om naar hen te luisteren. Het hele rijtje met problemen kwam daarbij aan bod.

Bezorgdheden op een rij

In een persbericht somt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens ze nog eens op. “Het Europees landbouwbeleid is vandaag uit balans. Er zijn te veel regels die geen rekening houdt met de praktijk, de verplichtingen nemen steeds toe en er staat geen eerlijk inkomen tegenover duurzaam geproduceerde producten. De basisopdracht van de landbouwers om voedsel te produceren komt hierdoor op termijn in het gedrang. Boeren willen deel van de oplossing zijn voor tal van milieu- en klimaatuitdagingen, maar zien hun kosten en papierwerk jaar na jaar toenemen,” aldus Ceyssens.

“Bovendien is er een gebrek aan een rechtszeker kader”, stelt de Boerenbondvoorzitter. “Europa moet de lat niet telkens blindelings hoger leggen, maar de boeren helpen om erover te springen. Boeren voelen zich vandaag niet gehoord en niet gerespecteerd. Het is tekenend om te zien hoeveel jonge boeren er zich vandaag tussen de actievoerders bevinden. Zij stellen zich de vraag of dat ze nog zullen kunnen boeren in de toekomst?”

Daarom vraagt Boerenbond om met een aanpak te komen om de strategische voedselvoorziening op lange termijn veilig te stellen. Om samen met de huidige generatie aan boeren verdere stappen te zetten richting verduurzaming. Concreet gaat het over het vereenvoudigen en schrappen van overbodige regels, kiezen voor een handelsbeleid waar de oneerlijke concurrentie van minder duurzame en goedkopere producten uit derde landen weggewerkt wordt en de bescherming van de ruimte om te boeren.

Actieplan tegen administratieve overlast

Op X zegt von der Leyen dat ze geluisterd heeft naar de Europese landbouwers en dat ze kunnen rekenen op de steun van Europa. Ze wil samen met het Belgisch voorzitterschap tegen eind februari een voorstel uitwerken om de administratieve lasten te verlichten. “De structurele uitdagingen waar de sector voor staat, willen we aanpakken in de strategische dialoog die we momenteel houden over de landbouw”, aldus de EU-voorzitter.

Daarnaast erkende Von der Leyen dat bij onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden verzekerd moet worden dat er een gelijk speelveld op vlak van normen is. De Commissie onderhandelt momenteel over een vrijhandelsakkoord met Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay). De gevolgen van een potentieel akkoord voor hun concurrentiepositie vormt één van de kopzorgen van Europese boeren. De Commissie liet eerder deze week wel verstaan dat de voorwaarden voor een akkoord “momenteel niet vervuld zijn”.

Boerenbondvoorzitter Ceyssens noemde het overleg achteraf constructief en met goede intenties, een goede eerste stap. “Maar daar mag het niet bij blijven,“ aldus Lode Ceyssens. Er zal structureel moeten gewerkt worden aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Als we in Europa duurzame voedselproductie willen, moeten we onze landbouwer ondersteunen in plaats van een spervuur van regelgeving op hen los te laten.”

De Croo beklemtoonde dat een groot deel van de bezorgdheden van de landbouwers "absoluut legitiem" zijn en dat de Europese en nationale beleidsmakers ook bereid zijn om te luisteren en om maatregelen te nemen. Toch vroeg hij aan de protesterende landbouwers in de hoofdstad “om hun boerenverstand” te gebruiken en af te zien van geweld tegen de politie en van vandalisme.

Boerenprotest: Europese Commissie wil uitzondering op verplichte braaklegging verlengen
Uitgelicht
De Europese Commissie wil donderdag een voorstel voor een nieuwe uitzondering op de verplichte braaklegging van landbouwgronden aannemen. Dat heeft de woordvoerder van voorzit...
30 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: X_Ursula van der Leyen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek