Topkok lanceert haute cuisine-voedingslijn voor baby's
nieuwsDe Nederlandse sterrenchef Toine Hermsen is niet mals voor de klassieke babyvoeding. "Sommige van die potjes hebben een houdbaarheidsdatum van meer dan een jaar. De bewaartechnieken doden de smaak", klinkt het. Volgend jaar wil Hermsen een haute cuisine-voedingslijn voor baby’s van vier tot twaalf maanden op de markt brengen.
De aanval tegen wat Hermsen ‘smakeloze babyvoeding’ noemt zit in de laatste rechte lijn. "Na een jaar studie ben ik een expert in babyvoeding. Eerst heb ik bijna alles gegeten wat in de winkelrekken ligt. Mijn conclusie is dat het allemaal even smaakloos is. Je kan absoluut niet zeggen waarmee die voeding gemaakt is. En dat terwijl kinderen juist al op heel jonge leeftijd smaken moeten leren kennen", benadrukt de chefkok, die houder is van één Michelinster.
"Mijn potjes zijn hoogstens vier weken houdbaar", zegt Hermsen. Niet alleen de bewaarmiddelen, maar ook de gangbare alternatieven voor suiker en zout krijgen ervan langs. "In babyvoeding is het gebruik van suiker en zout streng gereglementeerd. Producenten zoeken dan alternatieven, maar op die manier maskeren ze helaas de smaak van het basisproduct".
Hermsen wil ervoor zorgen dat de groenten en fruit in de babyvoeding hun authentieke smaak behouden. "Ik heb lang tests gedaan om uiteindelijk een lijn met 21 potjes samen te stellen", zegt hij. Ze zullen wel dertig procent duurder zijn dan de andere potjes. Bij Nutricia – producent van Nutrilon, Olvarit en Bambix – maakt men zich voorlopig geen zorgen. "Allicht zal de haute cuisine-lijn van Hermsen smaakvoller zijn. Maar voor ons staat de voedingswaarde, en dus niet de smaak, op de eerste plaats", klinkt het daar.
Bron: Het Nieuwsblad