"Tomaten beschermen nauwelijks tegen kanker"
nieuwsDe auteurs voerden een overzichtsstudie uit naar de bestaande resultaten over tomaten en kanker. Het FDA wou daarmee nagaan of een gezondheidsclaim gerechtvaardigd zou zijn op voedingsmiddelen die tomaten of lycopeen bevatten. De onderzoekers vonden maar heel beperkt bewijs dat tomaten het risico op prostaat-, eierstok-, maag- en alvleesklierkanker verminderen. En ze vonden geen onomstotelijk verband tussen tomatenconsumptie en long-, darm-, borst-, baarmoederhals- of baarmoederkanker.
De wetenschappers vonden ook geen geloofwaardig bewijs van een verband tussen lycopeenconsumptie en het risico op prostaat-, long-, darm-, maag-, borst-, eierstok-, baarmoeder- of alvleesklierkanker. Over andere mogelijke gezondheidseffecten van tomaten, bijvoorbeeld op hart- en vaatziekten, velt de studie geen oordeel. De onderzoekers benadrukken dat tomaten nog altijd een gezonde aanrader blijven op het boodschappenlijstje, net als andere groenten en fruit.
Volgens Edward Giovannucci van de Harvard Medical School is een eventueel beschermend effect van lycopeen op prostaatkanker nog niet voorgoed van tafel geveegd. De resultaten van sommige studies in het overzicht zijn mogelijk weinig overtuigend omdat ze beïnvloed zijn door een relatief recente opsporingsmethode, de zogeheten psa-test. Dankzij die test worden veel prostaattumoren vroegtijdig ontdekt. Het effect van lycopeen op gevorderde, agressieve tumoren is door het courant gebruik van die test mogelijk verdoezeld.(KS)
Meer informatie: Tomatoes Unlikely to Lower Cancer Risk
Bron: De Standaard</i>