Tobback ziet heel wat mogelijkheden in 'biobag'
nieuwsAlpagro Plastics is het eerste bedrijf in ons land dat een composteerbare draagtas ontwierp, bestaande uit een mengsel op basis van zetmeel en een natuurlijke polyster te vergelijken met cellofaan. De biobag heeft de eigenschappen en voordelen van conventionele kunststoffen, met dit verschil dat hij afbreekbaar is in de natuur.
Het nieuwe product biedt ook heel wat opportuniteiten in de strijd tegen broeikassen. Grondstoffen van plantaardige oorsprong betekenen immers minder energieverbruik en dus ook minder broeikassen, zo zei algemeen directeur André Vincke van Alpagro Plastics. Vincke wees er ook op dat het bedrijf intussen al belangrijke contracten lopen heeft en in een versneld tempo met nieuwe klanten onderhandelt.
De eerste klant voor de aankoop van de biobag was het Waalse gewest. Tobback zei dat hij ook Vlaanderen warm zou proberen te maken om gebruik te maken van de biobag. De regering besliste onlangs op een conclaaf in Leuven om taksen op wegwerpverpakkingen in te voeren. "In dat opzicht wordt een natuurlijk en milieuvriendelijk product als de biobag bevoordeeld aangezien de kostprijs van beide verpakkingen door de taks ongeveer even duur zal uitvallen", zo zei Tobback.
Alpagro Plastics ontwikkelde de biobag in samenwerking met het bedrijf Jemaco in Herent. Jemaco ontwikkelde meer bepaald de folies op basis van zetmeel en de natuurlijke polyster. Het bedrijf produceert inmiddels op grote schaal composteerbare vuilniszakken. Alpagro ontwikkelde op zijn beurt de composteerbare draagtassen. De voornaamste grondstof voor de aanmaak van de biobag is afkomstig van de oogst van Europese maïsboeren, zo luidde het nog.
De producent van de biobag in Houthalen is sinds 1979 actief op het vlak van de productie van plastic draagtassen en wil met de productie van de biobag een voortrekkersrol spelen in de marktniche van meer milieuvriendelijke verpakkingen, zo zei Vincke nog. Het bedrijf stelt momenteel 30 arbeiders en 5 bedienden tewerk.
Meer informatie: Alpagro
Lees ook: Interview: Wim Soetaert: "Binnen tien jaar verkopen boeren stoppels en kolven"
Bron: Belga