header.home link

Tijdelijke premie voor wie van asbestdak een zonnedak maakt

21 februari 2022

Wie dit jaar de asbest uit zijn dak verwijdert en er zonnepanelen op legt, kan rekenen op een tijdelijke en eenmalige premie. De Vlaamse regering trekt hiervoor 23 miljoen euro uit.

Lees meer over:

Vlaanderen telt meer dan 350.000 niet-residentiële gebouwen, zoals loodsen en stallen, die veel asbest bevatten, maar waarvan heel wat eigenaars de interessante investering in zonnepanelen uitstellen omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken.

“In het belang van de gezondheid moeten asbestdaken zo snel mogelijk verdwijnen. Tegelijk moeten we dat momentum aangrijpen om ook maximaal investeringen in hernieuwbare energie te bekomen”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).   

Omdat een ‘asbestveilig’ en ‘klimaatneutraal’ Vlaanderen een grote uitdaging is die niet op zich kan laten wachten, voorziet de Vlaamse regering een tijdelijke premie. Wie voor 31 december 2022 initiatief neemt om zijn asbestdak te saneren en om te vormen tot een zonnedak, kan rekenen op een premie van 12 euro/m² als hij aan de voorwaarden voldoet. In totaal is hiervoor 23 miljoen euro vrijgemaakt.  Vlaanderen treedt daarmee in de Nederlandse voetsporen van de subsidieregeling 'Asbest eraf, zon erop' van enkele Nederlandse provincies.  

Eigenaars krijgen met deze premie de kans om van een probleemdak een dak vol milieuwinst te maken

Zuhal Demir - Vlaams minister van Energie

“Minder asbest en meer hernieuwbare energie. Met dit initiatief bekomen we het beste van beide werelden”, aldus Demir. “Eigenaars krijgen hiermee de kans om van een probleemdak een dak vol milieuwinst te maken. Als het volledige budget opgebruikt wordt, hebben we een extra oppervlakte bijna 2 miljoen m² gesaneerde asbestdaken en een bijkomend vermogen van ongeveer 40 MW aan zonnepanelen. Dat zijn als het ware 300 extra voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen.”   

Deze asbest- en PV-premie niet-verwarmde gebouwen geldt uitsluitend voor eigenaars van niet-verwarmde niet-woongebouwen die hun dak in 2022 asbestvrij maken en voor eind 2024 zonnepanelen leggen. De nieuwe zonnepanelen moeten minstens 10 procent van het gesaneerde dak bedekken.  

De premieaanvraag kan bij Fluvius ingediend worden vanaf 1 april 2022 tot uiterlijk 31 maart 2023. Een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van het voorschot, die allebei in 2022 gedateerd zijn, volstaan daarvoor.    

Voor eigenaars van woongebouwen was er al een eenmalige investeringspremie tot 1.500 euro voor nieuwe zonnepaneelinstallaties en een premie voor asbestverwijdering.

  
Meer informatie op www.energiesparen.be/premie-asbestverwijdering-in-combinatie-met-zonnepanelen-2022 

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek