Asbestprotocol voor landbouwdaken is groot succes

Het protocol asbestafbouw voor de land- en tuinbouwsector is nu al een groot succes. Ruim een maand na het ingaan ervan, werden al 471 projecten aangemeld bij OVAM. Dat staat gelijk aan ongeveer 632.000 vierkante meter asbestdaken of 12.600 ton asbest, zo becijferde Boerenbond.

15 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2021 9:48
stikstof-varkensbedrijf-diest-afbraak-coderood-1250-NB

Eind september zette de Vlaamse regering het licht op groen voor het asbestprotocol dat land- en tuinbouwers moet helpen om hun gebouwen asbestveilig te maken. Dit protocol houdt in dat boeren het asbest gratis kunnen laten verwijderen en afvoeren. Bovendien kunnen ze rekenen op een subsidie van 30 procent voor de vervanging van de daken. Het protocol kadert binnen de ambitie van Vlaanderen om tegen 2040 “asbestveilig” te zijn.

Landbouwers die in aanmerking willen komen voor deze dienstverlening, moeten zich aanmelden via www.asbestinfo.be. Intussen werden via het digitaal formulier al 471 projecten aangemeld. Daarvan werden al 352 aanvragen goedgekeurd. “Tijdens de eerste weken na de lancering van het asbestprotocol kamen de aanvragen in overvloed binnen, maar intussen is de piek voorbij”, weet Boerenbond.

Door het grote succes is OVAM nog steeds bezig met het behandelen van de aanvragen en dus kan het soms wat langer duren dan de vooropgestelde vijf dagen vooraleer de aanvraag wordt behandeld, klinkt het. Op 48 locaties zijn al containers geplaatst of opgehaald en ook de eerste projecten voor volgend jaar zijn intussen ingepland.

Bij de lancering van het protocol had de Vlaamse overheid aangekondigd dat er budget werd voorzien van 3 miljoen euro om de asbestdaken van landbouwbedrijven te verwijderen. Uit een bevraging bij OVAM weet Boerenbond dat er nog steeds voldoende ruimte in het budget is dus kunnen er nog steeds nieuwe aanvragen ingediend worden. OVAM zal tijdig informeren wanneer de afsluiting van het protocol in zicht komt.

Vlaanderen verdubbelt budget om asbest in landbouwdaken te verwijderen
Uitgelicht
De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor het asbestprotocol. Ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) slaan de handen inee...
21 september 2021 Lees meer

Bron: Boer & Tuinder

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek