Meer dan 1200 dossiers ingediend voor asbestverwijdering

Tot begin van dit jaar werden er door landbouwers meer dan 1200 dossiers ingediend voor de ophaling van een asbestdak. 619 aanmeldingen werden vooralsnog gehonoreerd, goed voor 28.000 ton of 552.000 m2 asbestdaken. Dit blijkt uit een reactie van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op vragen van Tinne Rombouts (CD&V). De aanvragen door boeren zijn ingediend vanaf september toen het protocol asbestafbouw voor de land- en tuinbouwsector van kracht werd.

25 januari 2022  – Laatste update 25 januari 2022 22:40
Lees meer over:

Eind september zette de Vlaamse regering het licht op groen voor het asbestprotocol dat land- en tuinbouwers moet helpen om hun gebouwen asbestveilig te maken. Dit protocol houdt in dat boeren het asbest gratis kunnen laten verwijderen en afvoeren. Bovendien kunnen ze rekenen op een subsidie van 30 procent voor de vervanging van de daken. Het protocol kadert binnen de ambitie van Vlaanderen om tegen 2040 “asbestveilig” te zijn.

Landbouwers die in aanmerking willen komen voor deze dienstverlening, moeten zich aanmelden via www.asbestinfo.be. Tot 3 januari werden al 1.205 projecten aangemeld. Daarvan werden 619 aanmeldingen goedgekeurd, goed voor 28.000 ton of 552.000 m2 asbestdaken. Daarnaast zijn er 13 aanmeldingen afgekeurd, de overige aanmeldingen zijn nog in behandeling. Reden voor afkeuring zijn bijvoorbeeld het ontbreken van een geldige identificatie, of asbestdaken die bespoten zijn met PUR-schuim en zo niet als zuiver asbestcement gestort kunnen worden.

0

1205 Ingediende aanvragen asbestverwijdering

0

619 Goedgekeurde aanvragen asbestverwijdering

0

13 Afgekeurde aanvragen asbestverwijdering

Deze statistieken zijn gecommuniceerd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir in reactie op vragen van Tinne Rombouts (CD&V) in het Vlaams parlement. Uit deze statistieken blijkt ook dat de meeste aanvragen gedaan werden door bedrijven uit West-Vlaanderen (433), gevolgd door Oost-Vlaanderen (312) en Antwerpen (198).

Vooralsnog 3 miljoen euro beschikbaar

Het programma loopt zolang er budget beschikbaar is. De Vlaamse regering maakte een bedrag vrij van 3 miljoen euro voor het verwijderen van asbestdaken op landbouwgebouwen. Naar schatting zou er in de land- en tuinbouwsector nog zo’n 518.000 ton asbest aanwezig zijn, waarvan meer specifiek naar schatting zo’n 86 miljoen m2 asbestdaken en -gevels. Demir laat ook nog weten dat er gezien het groot aantal aanvragen sinds de start van het sectorprotocol, momenteel onderzocht wordt of er budgettaire mogelijkheden zijn voor verdere continuïteit.

Rombouts pleit voor een aanhoudende promotiecampagne. “Het zal een uitdaging zijn om het hoge aantal aanmeldingen in de komende maanden blijvend na te streven. Want ook voor wie het verwijderen van een asbestdak niet dadelijk een nood is omdat het dak geen uiterlijke gebreken vertoont, moet overtuigd worden. Daarvoor moeten blijvende inspanningen geleverd worden met een uitgebreide en doelgerichte campagne”, stelt zij.

Asbestprotocol voor landbouwdaken is groot succes
Uitgelicht
Het protocol asbestafbouw voor de land- en tuinbouwsector is nu al een groot succes. Ruim een maand na het ingaan ervan, werden al 471 projecten aangemeld bij OVAM. Dat staat...
15 november 2021 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek