Tien jaar geleden fuseerden KB, Cera en ABB
nieuwsDe aankondiging stuurde een schokgolf door financieel België. Voor het openen van de beurs werden alle betrokken beursgenoteerde partijen geschorst: Almanij, Kredietbank, Gevaert, Crédit Général en Imperial Invest. Pas om half twee heropende de handel. Van alle aandelen was Kredietbank het enige dat een fractie lager opende. Sommigen vreesden dat de KB-aandeelhouders iets minder in het geheel zouden krijgen dan hun toekwam.
Ook voor de Bel20 had de fusie later impact. De financiële reus, die de naam KBC Bankverzekeringsgroep kreeg, was met een waarde van 485 miljard toenmalige franken, omgerekend 12 miljard euro, drie keer zo groot dan het 'oude' Bel20-lid Kredietbank. De financiële aandelen kregen door de operatie een veel groter gewicht in de beursindex.
KBC stelde bij de aanvang 14.400 mensen tewerk. De voornaamste doelstellingen waren kostenbesparingen, het verhogen van het rendement en internationaal doorgroeien. Want vooral dat laatste was voor veel analisten een minpunt. Toch was de Kredietbank toen al begonnen met een voorzichtige expansie in Oost-Europa, door de aankoop van lokale banken tegen spotprijzen.
Tien jaar na de fusie moeten we erkennen dat de operatie een van de meest succesvolle in de bankwereld van de laatste decennia is geweest, schrijft De Tijd. KBC telt intussen 50.000 personeelsleden, en is op de beurs 32,5 miljard euro waard. KBC slorpte intussen wel zijn moeder Almanij op, die op haar beurt Gevaert inlijfde, maar de prestatie is toch opmerkelijk.
Volgens een studie van het informatiebureau Oliver Wyman staat KBC wereldwijd op de 12de plaats van grote financiële bedrijven die de voorbije vijf jaar het meest aandeelhouderswaarde hebben gecreëerd. Op nummer één staat de Amerikaanse termijnbeurs Chicago Mercantile Exchange (CME). Bij de Europese financiële instellingen prijkt KBC zelfs op de eerste plaats. Sinds de fusie 10 jaar geleden steeg de koers van het KBC-aandeel met bijna 150 procent, al duurde het tot 2005 eer de vorige piek van 84,90 euro in juli 1998 werd gehaald. Toch deed KBC het sinds de aankondiging van de fusie bijna drie keer beter dan het gemiddelde Europese bankaandeel.(KS)
Bron: De Tijd