nieuws

Thenergo trekt moeiteloos nieuwe investeerders aan

nieuws
Theolia Benelux heeft via een private plaatsing 60 tot 70 miljoen euro opgehaald en wil daarmee een Europese speler worden in biomassa- en WKK-centrales. De Mechelse dochter van het Franse beursgenoteerde windenergiebedrijf wijzigt haar naam overigens in Thenergo. Typisch voor de groep is het project in Vleteren, waar jaarlijks 80.000 ton aardappelresten via vergisting worden omgezet tot groene stroom en mestkorrels. Thenergo heeft daarnaast ook WKK-projecten in de glastuinbouw.
27 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Theolia Benelux heeft via een private plaatsing 60 tot 70 miljoen euro opgehaald en wil daarmee een Europese speler worden in biomassa- en WKK-centrales. De Mechelse dochter van het Franse beursgenoteerde windenergiebedrijf wijzigt haar naam in Thenergo. Na de private plaatsing bezit het moederbedrijf nog iets meer dan 50 procent van de aandelen. Theolia brengt al zijn niet-windactiviteiten, die het beheert via de holding Sodetrex, in bij Thenergo.

Het voormalige Theolia Benelux, nu Thenergo, sloot dinsdagavond een private plaatsing af en heeft vooral in Genève en Amsterdam 60 tot 70 miljoen euro opgehaald. "Het aanbod overschreed ruimschoots de vraag naar verse middelen. Wij kunnen niet alles opnemen", zegt gedelegeerd bestuurder Kurt Alen. Net voor de plaatsing was Theolia Benelux voor 91 procent in handen van Theolia Frankrijk, nu blijft er nog iets meer dan 50 procent over. Ruim 40 procent is in handen van de nieuwe investeerders.

Precies een jaar geleden kocht het Franse Theolia de Belgische sectorgenoot Energo. Het bedrijf was actief in hernieuwbare energiebronnen zoals biogas en warmtekrachtkoppeling (WKK). Begin december kocht Theolia Benelux de bvba Polargen. Die is vooral actief in België en Nederland. Polargen beschikte bij de overname door Theolia Benelux over 23 megawatt (MW) aan geïnstalleerd vermogen in WKK.

Intussen bestudeert Thenergo nieuwe projecten in biomassacentrales en WKK voor een vermogen van 35 MW. De nodige investering in al die projecten kan op 150 miljoen euro geschat worden. In al die projecten springt Thenergo gemiddeld voor 20 procent bij in het kapitaal. "Dat betekent dat het bedrijf dit jaar alleen al zo'n 35 miljoen euro nodig heeft om zijn investeringsplan te realiseren", zegt Alen.

Eind dit jaar wil Thenergo over een geïnstalleerd vermogen aan hernieuwbare elektriciteit beschikken van 70 MW. Eén van die typische projecten van de groep is het Valmass-project in Vleteren, waar jaarlijks 80.000 ton aardappelresten van de West-Vlaamse handelaar José Lamaire via vergisting worden omgezet tot groene stroom en mestkorrels. "Op dat soort geïntegreerde milieuprojecten willen wij voortaan focussen", stelt Alen.

Het gaat om biomassa- of WKK-projecten van gemiddeld 3 tot 4 MW vermogen. Vooral in de tuinbouw is er nood aan WKK-projecten. Daar kan zowel de warmte, de elektriciteit als de vrijgekomen CO2 nuttig worden afgezet. Thenergo heeft al projecten in de glastuinbouw.(GL)

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek