Thenergo definitief in zee met Carl Malbrain
nieuwsVoor hij bij Thenergo aan de slag ging, werkte Carl Malbrain onder meer als ceo van het Belgische Studiecentrum voor Kernenergie. Hij was ook uitvoerend voorzitter van afvalbeheerder Indaver. De man kijkt naar eigen zeggen uit naar de voortzetting van zijn huidige job. "Ik hoop een belangrijke rol te spelen in de verdere strategische ontwikkeling van het bedrijf", verklaart hij.
Thenergo is bij uitstek een operator van duurzame energieprojecten op basis van biogas, aardgas, bio-olie, houtachtige biomassa en secundaire brandstoffen uit afval. Die formule sloeg snel aan bij vooral grote industriële klanten. Vooral de vraag naar energiecentrales (WKK) in de tuinbouw, die zowel elektriciteit, warmte als CO2 konden leveren, was bijzonder groot. Daar kwam nog bij dat Thenergo er twee jaar geleden, net voor de notering op Alternext in Parijs, moeiteloos in slaagde ruim 70 miljoen euro op te halen.
Met dat geld achter de hand startte het bedrijf een reeks overnames, zoals Polargen, de Leysen Group uit de Kempen en het Duitse beursgenoteerde bedrijf Enro. Omdat Thenergo erin slaagde veel van die overnames via aandelencreatie te financieren, bleef het bedrijf een stevige liquide positie behouden. Eind december 2007 beschikte Thenergo nog altijd over 50 miljoen euro cash, terwijl het een veelvoud aan activa had ingelijfd.
Het bedrijf is de jongste drie jaren uitgegroeid van amper 5 werknemers tot ruim 200. Het behaalde een pro-formaomzet in 2007 van 54,8 miljoen euro en een recurrente bedrijfskasstroom van 5,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft nu al 27 sites operationeel, waarvan 17 in België, 5 in Nederland en 5 in Duitsland. Thenergo is actief in Duitsland en de Benelux, maar koestert plannen voor Bulgarije, Kroatië, Hongarije en Polen. Het totale geïnstalleerd vermogen bedraagt nu 63 MW elektriciteit, goed voor 85.000 huishoudens. Die centrales leveren vooral warmte (186 MW) aan de serres. De vrijkomende CO2 wordt in dit geval nuttig gebruikt om het groeiproces van de planten te bevorderen.
De bomen leken tot medio dit jaar voor Thenergo tot in de hemel te groeien. Het bedrijf besliste om ter gelegenheid van de geplande overstap van Parijs naar Brussel een kapitaalverhoging door te voeren bij het grote publiek van 81 miljoen euro om alle voorliggende projecten te financieren. Die projecten waren samen goed voor 103 MW aan elektriciteit en 225 MW aan warmte. Die beursoperatie werd in laatste instantie afgeblazen. Thenergo wil nu verder groeien zonder die extra injectie. De gedelegeerd bestuurder, Kurt Alen, trok zijn conclusies. Zijn plaats wordt nu ingenomen door Carl Malbrain.
De strategie om overnames via aandelencreatie te financieren heeft zopas ook tot een wijziging in de aandeelhoudersstructuur geleid. Het Franse bedrijf Theolia is nog altijd de grootste aandeelhouder met 27,36 procent, gevolgd door de familie Leysen met 21,6 procent. Het Amsterdams Effectenkantoor bezit 17,97 procent van de aandelen. Dat effectenkantoor liet zijn makelaarspremie in aandelen uitbetalen. Ook Agri Investment Fund, een fonds van de Boerenbond, heeft een belang van 5,53 procent genomen om groene energie en mestverwerking in de landbouw te ondersteunen.
Thenergo heeft nu nog 11 projecten onder constructie. Binergy Ieper en Greenpower moeten in het tweede kwartaal van 2009 operationeel zijn. Binergy Ieper is een warmtekrachtcentrale van 3,2 MWe waar mest en organisch afval worden omgezet in groene elektriciteit en warmte. Greenpower is een WKK-centrale op basis van plantaardige olie in Merksplas.(KS)
Bron: Belga/De Tijd