Test-Aankoop wil van doggy bag-taboe af
nieuwsConsumentenorganisatie Test-Aankoop trekt ten strijde tegen voedselverspilling en gaat via de hashtag #pakhetmee op zoek naar een nieuwe Nederlandstalige term voor het "niet zo appetijtelijke" doggy bag. Met z’n allen verspillen we jaarlijks 200.000 ton voedsel, waarvan een aanzienlijk deel en de bijbehorende milieu-impact vermeden kan worden met enkele simpele veranderingen in ons consumptiegedrag, aldus Test-Aankoop.
Terwijl het in de Verenigde Staten doodnormaal is, durft de doorsnee Belg het op restaurant vaak niet aan om aan de ober een zakje te vragen met de overschotjes. Een spijtige zaak, vindt Test-Aankoop, want op die manier gaat er onnoemelijk veel voedsel verloren: jaarlijks ongeveer één derde van de totale voedselproductie. Niet alleen de consument treft trouwens schuld, ook bij de producent, de verwerkende industrie, de horeca en de retail gaat kostbaar voedsel verloren.
Gemiddeld verspillen we per persoon 15 tot 23 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld gezin (2,4 personen) komt dat neer op 36 tot 55 kg voedsel per jaar, of een verlies tot 300 euro. Dat kan een stuk beter, gelooft Test-Aankoop. Door slim te winkelen bijvoorbeeld en niet al te veel op voorhand te kopen, en door te weerstaan aan impulsaankopen. Ook ongebruikte voeding op tijd invriezen kan verspilling voorkomen. En als we op restaurant ons bord niet leegeten, dan vragen we dus best om een doggy bag.
Daarbij moet u wel opletten dat u de restjes bijvoorbeeld niet invriest, omdat u niet weet hoe de maaltijd werd klaargemaakt en of er ingevroren ingrediënten zijn gebruikt. Verder wordt ook aangeraden alle restjes zo snel mogelijk – binnen één dag als het kan – op te eten. Komen niet in aanmerking voor de doggy bag: rauw vlees of rauwe vis, omdat de koude keten hier werd verbroken. Om het meenemen van restjes van een beter imago te voorzien, lanceert Test-Aankoop via de hashtag #pakhetmee een oproep om een nieuwe, vlotte Nederlandstalige term te vinden.
Meer info: Test-Aankoop