Test-Aankoop wil oorsprong verwerkte groenten kennen
nieuwsTest-Aankoop vraagt de invoering van een wettelijke verplichting om op verpakkingen van verwerkte groenten en fruit het herkomstland te vermelden. Een Europese verordening beperkt die verplichting enkel tot onverwerkte producten die aan de consument worden verkocht. "In de praktijk wordt de precieze herkomst van de verwerkte groenten en fruit verhuld middels omfloerste bewoordingen of nietszeggend gebazel", aldus de consumentenorganisatie in haar magazine. “Een verplicht herkomstlabel dreigt ook nadelen te hebben”, waarschuwt sectorvereniging Vegebe, “zoals een kostprijs die doorgerekend wordt aan de consument in eigen land en een Belgische diepvriesgroente-industrie die haar producten moeilijker kan slijten in het buitenland.”
Op het etiket van verwerkte groenten en fruit staan vaak vermeldingen als "geproduceerd in" of "gefabriceerd in" maar dit slaat volgens Test-Aankoop op de plaatsen waar het product "van de band is gerold" en is geen garantie dat het product ook uit dat land komt. In andere gevallen wordt de herkomst heel vaag gehouden zoals "EU" of "niet-EU". Op andere verpakkingen staat dan weer dat een product "in het bijzonder bloeit in mediterrane landen". "De grote merken doen het op dat vlak niet opmerkelijk beter of slechter dan de huismerken van de supermarktketens", aldus de consumentenorganisatie.
Test-Aankoop is van oordeel "dat de aanduiding van de herkomst steeds interessant en waardevol is, niet alleen voor als er problemen zijn met een bepaald lot voedingsmiddelen, maar ook om consumenten in staat te stellen bewust te kiezen". "Het houdt geen steek om herkomstvermelding voor verse producten te verplichten, maar de producenten dichterlijke vrijheid te gunnen van zodra het over verwerkte groenten en fruit en over kruidenmengelingen gaat", klinkt het.
Vegebe, de federatie van de Belgische groenteverwerking en de handel in industriegroenten, begrijpt de insteek van de consumentenorganisatie maar ziet veel meer nadelen dan voordelen bij een herkomstlabel. Op vrijwillige basis kunnen fabrikanten de oorsprong van de groenten overigens reeds labelen. Vegebe-secretaris Romain Cools legt uit waarom hij een verplicht label onwenselijk acht, voor producent maar ook voor consument: “De diepvriesgroentesector biedt heel wat mengelingen aan, waarbij groenten uit diverse teeltgebieden samengebracht worden. Oorsprongsetikettering heeft een kostprijs voor de consument want in een klein land als België komen de grondstoffen van verwerkers ook uit Duitsland, Nederland en Frankrijk.”
Verder is er de vrees dat verplichte oorsprongsetikettering aanleiding kan geven tot een opstoot van 'nationalisme', wat in het nadeel van exportlanden als België kan uitdraaien. “Dat staat natuurlijk haaks op het idee van een Europese eenheidsmarkt”, aldus Cools. Tot slot zet hij in de verf dat de spreiding van teeltgebieden voor de diepvriesgroente-industrie een vorm van risicospreiding is, wat evenzeer in rekening moet worden gebracht als het over duurzaamheid gaat.
Bron: Belga / eigen verslaggeving
Beeld: Loonwerk Defour