Ter Beke profiteert van eenmalige inkomsten

De versevoedingsgroep Ter Beke heeft in 2008 een beter dan verwachte nettowinst geboekt. Dat resultaat heeft het bedrijf te danken aan enkele eenmalige meevallers. Op het vlak van omzet en bedrijfswinst ziet het plaatje er minder fraai uit. Gezien de moeilijke marktomstandigheden noemt het management de resultaten niettemin bevredigend. De afdeling FreshMeals trappelde vorig jaar ter plaatse. De afdeling van de vleeswaren zag de omzet daarentegen met elf procent stijgen.
20 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

De versevoedingsgroep Ter Beke heeft in 2008 een beter dan verwachte nettowinst geboekt. Dat resultaat heeft het bedrijf te danken aan enkele eenmalige meevallers. Op het vlak van omzet en bedrijfswinst ziet het plaatje er minder fraai uit. Gezien de moeilijke marktomstandigheden noemt het management de resultaten niettemin bevredigend.

Ter Beke profiteerde vooral van een eenmalige belastingwinst ter waarde van 4,9 miljoen euro. Ter Beke won vorig jaar in beroep een juridisch geschil met de Belgische fiscus over de Luxemburgse herverzekeringsstructuur. Zonder eenmalige meevallers was de nettowinst uitgekomen op 6,1 miljoen euro, evenveel als in het vorige boekjaar.

Inzake omzet en bedrijfswinst scoorde Ter Beke minder goed dan de prognoses van analist Hans D'Haese van Bank Degroof. Oorzaak is in de eerste plaats de economische crisis, waardoor vooral de verkoop tijdens de belangrijke eindejaarsperiode in Spanje en het Verenigd Koninkrijk tegenviel.

Ook als gevolg van de crisis kon Ter Beke voor zo'n 4,6 miljoen euro grondstofkosten niet doorrekenen aan de consument. Van stijgende grondstofkosten zal het bedrijf dit jaar veel minder last hebben. "Maar de kans is klein dat we daarvan zullen kunnen profiteren om onze prijzen de gestegen kosten te laten bijbenen", zegt gedelegeerd bestuurder Marc Hofman in De Tijd. "De retailers grijpen de daling van de kosten aan om lagere prijzen te bedingen bij de jaarlijkse contractonderhandelingen".

In 2008 trappelde de afdeling FreshMeals ter plaatse. De afdeling van de vleeswaren zag de omzet daarentegen met elf procent stijgen dankzij de bijdrage van het in september 2007 overgenomen Nederlandse Berkhout Verssnijlijn.

Meer informatie: Geconsolideerde jaarresultaten 2008

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek