header.home link

Ter Beke ligt overhoop met supermarkt

15 februari 2022

Voedingsbedrijf Ter Beke voert "stugge" contractuele discussies met een supermarkt, waardoor de groep mogelijk tijdelijk de verkoop van producten - vooral lasagne - zal moeten opschorten. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Lasagne in de winkel dreigt alvast duurder te worden.

Lees meer over:

Ter Beke - onder meer bekend van het lasagnemerk Come a casa - waarschuwt voor een "uitzonderlijke kosteninflatie" in 2022 en mogelijke toeleveringsproblemen. "De algemene schaarste aan bepaalde grondstoffen, ingrediënten en verpakkingsmaterialen kan in sommige gevallen immers leiden tot toeleveringsproblemen aan klanten wegens force majeure", aldus de voedingsgroep uit het Oost-Vlaamse Lievegem. 

Perfecte storm

CEO Piet Sanders noemt de inflatie en de kostenstijgingen waarmee de voedingssector en Ter Beke worden geconfronteerd "hallucinant". Alle ingrediënten van lasagne worden duurder, beklemtoont de topman. "Kaas, melk, tomatenpuree, tarwe. Alle prijzen gaan hallucinant de lucht in. We zitten echt in een perfecte storm. Alleen de prijs van varkensvlees blijft stabiel". Ook energie en verpakkingsmateriaal zoals aluminium worden duurder.

De groep onderhandelt met de supermarkten over de doorrekening van die kosten. Met één van de klanten gaan die onderhandelingen over de prijs bijzonder moeilijk. Ter Beke - ook een grote vleeswarenproducent - heeft het over "stugge contractuele discussies met één van de voornaamste retailklanten van de divisie bereide gerechten". Om welke supermarkt het gaat, wil Ter Beke liever niet kwijt. "Maar het gaat niet om Colruyt", voegt Sanders eraan toe. "Wel om een retailer die in België en daarbuiten actief is". Colruyt had de voorbije maanden al vaker last van lege rekken, wegens moeilijke onderhandelingen met producenten. 

Lasagne is vandaag veel te goedkoop. Dat is niet langer houdbaar

Piet Sanders - CEO Ter Beke

Als gevolg van de discussies met die supermarkt zal de groep mogelijk de verkopen van een aantal producten tijdelijk moeten opschorten. Het gaat voornamelijk om lasagne die Ter Beke onder private label maakt. Dit kan "een significante invloed hebben op de verkopen en de resultaten van de groep", aldus nog Ter Beke. De omzet van de betrokken klant in de divisie bereide gerechten bedroeg vorig jaar 6 procent van de totale groepsomzet.

Hoe dan ook is lasagne vandaag in de winkel "veel te goedkoop", vindt de topman van Ter Beke. "Dat is niet langer houdbaar."

Eerder meldde ook Lotus Bakeries dat het zijn prijzen zal moeten optrekken door de gigantische kostenstijgingen. Ook de koekjesproducent maakt zich op voor moeilijke discussies met de supermarkten.

Uitgelicht
De prijs die je in de supermarkt betaalt voor een product is niet zomaar een optelsom van de kosten die een producent maakt, ook andere factoren spelen een rol bij de prijsvor...
8 februari 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek