nieuws

Teler primeuraardbeien stopt ermee

nieuws
Adriaan van Boxel uit Meersel-Dreef bood woensdag voor de vijftiende keer de eerste aardbeien van het seizoen te koop aan in de Veiling in Hoogstraten. Het is meteen de laatste keer dat de teler primeuraardbeien levert, want hij stopt ermee. Het minste wat volgens de Gazet van Antwerpen kan gezegd worden is dat van Boxel mee de bakens heeft uitgezet van de succesrijke aardbeiteelt in de Noorderkempen.
8 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
Adriaan van Boxel uit Meersel-Dreef bood woensdag voor de vijftiende keer de eerste aardbeien van het seizoen te koop aan in de Veiling in Hoogstraten. Het is meteen de laatste keer dat de teler primeuraardbeien levert, want hij stopt ermee. Het minste wat kan gezegd worden is dat van Boxel mee de bakens heeft uitgezet van de succesrijke aardbeiteelt in de Noorderkempen.

"Ik heb nooit met tegenzin gedaan", zegt van Boxel. "Mijn hele leven lang heb ik met aardbeien te maken gehad. Mijn vader Frans teelde al aardbeien. Toen we trouwden, startten we met aardbeien als bijberoep. Ik werkte toen als heftruckchauffeur in de veiling in Hoogstraten. In 1968 begonnen we met de bouw van onze eerste serre. In het begin was dat allemaal heel eenvoudig. Het was uiteraard niet vanzelfsprekend, maar heel veel knowhow kwam er toen nog niet aan te pas", vertelt hij.

Toen ging plots alles razendsnel. "In die periode heb ik enorm veel steun gehad van het Proefcentrum Hoogstraten. De adviseurs daar stonden ons met raad en daad bij. Ik volgde bijscholingen en studievergaderingen en ging ook vooral veel in andere bedrijven kijken. Het is altijd een kwestie geweest om bij te blijven en ervoor te zorgen dat je de nieuwste ontwikkelingen zo goed mogelijk kon volgen".

In 1983 startte Adriaan van Boxel als eerste met hydrocultuur. "De aardbeien werden geteeld in goten met water en hingen in de lucht. Dat was natuurlijk spectaculair, maar eigenlijk was het niet zo'n succes. Later kwam de substraatteelt. Verscheidene delegaties kwamen ons bedrijf bezoeken. Ze kwamen uit alle hoeken van de wereld".

Adriaan van Boxel maakt er een erezaak van om de eerste aardbeien te leveren. "Eén jaar lukte het me niet omdat ik problemen had met het geleverde plantmateriaal. De kwaliteit is de sterkste troef van de Hoogstraatse aardbei. Ik heb altijd geprobeerd om die kwaliteit zo goed mogelijk na te streven. Ik heb er mijn hart en mijn ziel in gelegd. Ik ben nu 64. Een hoofdstuk wordt afgesloten, maar stilzitten staat niet in mijn woordenboek".

Lees ook: geVILT: Aardbeiteler scoort wereldprimeur met energiesysteem

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek