nieuws

"Taks op frisdrank in praktijk niet eenvoudig"

nieuws
Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIGeZ) is blij met het debat over de taks op frisdrank. In de praktijk is het invoeren van zo'n taks echter niet zo eenvoudig, zo heeft instelling vrijdag gemeld in een persbericht. De denktank Itinera Institute opperde deze week dat een taks van 3 eurocent per liter frisdrank de staat jaarlijks 36 miljoen euro kan opbrengen.
27 november 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIGeZ) is blij met het debat over de taks op frisdrank. In de praktijk is het invoeren van zo'n taks echter niet zo eenvoudig, zo heeft instelling vrijdag gemeld in een persbericht. De denktank Itinera Institute opperde deze week dat een taks van 3 eurocent per liter frisdrank de staat jaarlijks 36 miljoen euro kan opbrengen.

Dat bedrag zou vervolgens kunnen worden gebruikt om obesitas te bestrijden. "Maar in de praktijk is het moeilijk te bepalen op welke producten om gezondheidsredenen taks moet worden geheven", aldus het VIGeZ in het persbericht. Het Instituut stelt zich dus de vraag of de voorgestelde taks eenvoudigweg kan beperkt worden tot frisdranken.

Voor de Verenigde Staten is dit relevant, omdat frisdranken daar de belangrijkste bron van calorie-inname zijn. In België ligt dat toch anders, de voornaamste energiebronnen in onze voeding zijn graan en graanproducten, voornamelijk brood. Daarna volgen vers vlees, aardappelen, cake en gebak, kaas, margarines en sauzen.

Belgen zijn dus eerder brood- en vleeseters dan grote cola- of limonadedrinkers. "Moet er dan ook een taks op vlees komen?", zo vraagt het VIGeZ zich af. Een prijsaanpassing of een taks is in elk geval niet de enige oplossing voor het obesitasprobleem. Om de opmars van overgewicht en obesitas tegen te gaan zijn verschillende initiatieven nodig die elkaar versterken, besluit VIGeZ.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek