Suikerfabrieken ontvangen meeste landbouwsubsidies

Suikerbedrijven behoorden vorig jaar tot de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidies, zo blijkt uit statistieken die de meeste EU-landen openbaar hebben gemaakt. ”Elk jaar zijn er speciale betalingen. Voor 2009 profiteerde de suikersector ook van steun voor export”, aldus de woordvoerder van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos.
4 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Suikerbedrijven behoorden vorig jaar tot de grootste ontvangers van Europese landbouwsubsidies, zo blijkt uit statistieken die de meeste EU-landen openbaar hebben gemaakt. "Elk jaar zijn er speciale betalingen. Voor 2009 profiteerde de suikersector ook van steun voor export”, aldus de woordvoerder van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

De subsidies helpen Europese exporteurs om te concurreren op de wereldmarkt. Ze krijgen compensaties als de prijzen in Europa hoger zijn dan op de wereldmarkt. Het is het tweede jaar dat alle lidstaten uiterlijk op 30 april alle ontvangers van landbouwsubsidies online moesten publiceren. De openbaarheid is bedoeld om de toekomst van het EU-landbouwbeleid te kunnen bespreken.

In Frankrijk werd het hoogste bedrag uitbetaald aan suikerbedrijf Tereos (117,9 miljoen euro). Azucarera Ebro tekende in Spanje voor de eerste plaats met 119,4 miljoen euro. In Nederland was suikercoöperatie Cosun vorig jaar de grootste ontvanger (71,2 miljoen euro voor herstructurering en minstens 5 miljoen voor uitvoer).

BelPA, Belgische Betaalorganen, is de instantie die verantwoordelijk is voor de publicatie van enkele gegevens van begunstigden van landbouwsteun op Belgisch grondgebied. Uit de BelPA-cijfers blijkt dat de Tiense Suikerraffinaderij in 2009 81,4 miljoen euro subsidie ontving in het kader van ondersteuning van de landbouwmarkten en –prijzen. Iscal Sugar kreeg 53,7 miljoen euro uitbetaald uit de eerste pijler van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.
 

 

Bron: Agrarisch Dagblad/BelPA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek