"Strijd tegen hormonenmaffia moet opgevoerd worden"

“De hormonenmaffia in ons land groeit en is ons steeds te snel af”, stelt senator Bart Tommelein (Open Vld). Daarom vraagt hij om meer slagkracht voor de hormonencel, meer bevoegdheden voor de douane en geneesmiddeleninspectie en meer controle op hormonenhandel via het internet.
11 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:13
Lees meer over:

“De hormonenmaffia in ons land groeit en is ons steeds te snel af”, stelt senator Bart Tommelein (Open Vld). Het netwerk van ‘autostradedierenartsen’ breidt steeds uit en de praktijk waarbij veehandelaars hun dieren laten behandelen in het buitenland komt ook vaker voor. Daarom vraagt hij om meer slagkracht voor de hormonencel, meer bevoegdheden voor de douane en geneesmiddeleninspectie en meer controle op hormonenhandel via het internet.

Uit een reeks parlementaire vragen van Bart Tommelein aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) blijkt dat het netwerk van illegale hormonenhandel in België groter en actiever is dan ooit in het verleden. “Nochtans is de strijd tegen de hormonenmaffia geen prioriteit in het nationale veiligheidsplan van de politie”, hekelt Tommelein in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

“Dat is een grote vergissing. We moeten ons beter wapenen om de strijd aan te gaan”, oppert hij. Zo heeft de federale hormonencel volgens de senator nood aan meer financiële speurders gespecialiseerd in vermogensonderzoek. Door de geldstromen bloot te leggen kan het netwerk ontrafeld worden. Ook de federale Computer Crime Unit zou moeten worden ingeschakeld om illegale handel via het internet op te sporen.

Daarenboven hebben de onderzoekers nieuwe, moderne laboapparatuur nodig. “Volgens minister De Clerck beschikt de hormonenmaffia immers over vooruitstrevende wetenschappelijk kennis”, stelt hij. “Daardoor leveren de controles op veebedrijven nog amper resultaten op. Onze onderzoekstechnieken moeten mee evolueren en daarvoor hebben we moderne apparatuur nodig.” Tenslotte moeten de douane en geneesmiddeleninspectie volgens Tommelein de bevoegdheid krijgen om systematisch internationale zendingen te controleren.

“Deze actiepunten zijn belangrijk omdat de huidige aanpak tekort schiet”, oordeelt de senator. Het aantal zogenaamde ‘autostradedierenartsen’, die geneesmiddelen voorschrijven zonder een diagnose te stellen, neemt toe en hun organisatie verloopt steeds professioneler. Ook de praktijk waarbij veehandelaars hun dieren in het buitenland laten behandelen met antibiotica en hormonen tot ze slachtrijp zijn, komt steeds vaker voor. Volgens minister De Clerck zijn hiervan minstens twee recente dossiers bekend.

Momenteel loopt er een gerechtelijk onderzoek tegen zes vermeende autostradedierenartsen van de Roeselaarse veeartsenpraktijk Curavet. Enkele weken geleden kregen een aantal andere veeartsen nog gevangenisstraffen en boetes opgelegd nadat de rechter in Ieper oordeelde dat ze ‘onachtzaam’ hadden gehandeld toen ze verboden middelen in een kruidenmengsel voor dieren toevoegden.

Bron: Het Belang van Limburg/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek