nieuws

"Straks mag je een appel niet meer gezond noemen"

nieuws
In een eerste advies over de zogeheten gezondheidsclaims is het Efsa niet mals voor de voedingsproducenten. Directeur Christian Vastenavond van Nutrilab reageert.
2 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09

Over de positieve werking van voedingsmiddelen waar probiotica of plantaardige middelen aan toegevoegd werden, bestaat onvoldoende bewijs. Dat stelt het Efsa in een eerste advies over de zogeheten gezondheidsclaims. "Straks mag je zelfs een appel niet meer gezond noemen. Onzin toch", reageert directeur Christian Vastenavond van Nutrilab.

Europa heeft onlangs een reglement aangenomen dat voorziet in een positieve en een negatieve lijst voor gezondheidsclaims. Op de positieve lijst komen enkel claims die wetenschappelijk bewezen zijn. Op de negatieve lijst belanden claims die fout of onzeker zijn. Fabrikanten hebben tot hiertoe al 44.000 claims ingediend. Het Efsa heeft er daarvan 523 onderzocht.

Het advies van de Europese voedselautoriteit is positief voor een derde van die onderzochte gezondheidsclaims. Het gaat voornamelijk om vitaminen, mineralen, vezels, vetzuren tegen cholesterol en suikervrije kauwgom. Het is nu aan de Commissie en de lidstaten om de komende maanden te beslissen welke claims in de toekomst nog aanvaard zullen worden. De rest moet verdwijnen.

Volgens Vastenavond kieperen de Europese beoordelaars honderden, zo niet duizenden gezondheidsclaims van tafel zonder onderzoek of zonder dat producenten de kans krijgen zich te verdedigen. "Het Efsa stelt onzinnige eisen", zegt de directeur van Nutrilab in Het Belang van Limburg. "Elk gezondheidseffect moet toegeschreven worden aan een bepaald bestanddeel, en dat moet klinisch bewezen worden. Dat eis je van een nieuw geneesmiddel maar in verband met voedingsproducten, die zoveel bestanddelen bevatten, is dat absurd".

"Een appel is volgens die norm alleen gezond als het gehalte vitamine C boven een bepaald niveau ligt", gaat Vastenavond verder. "Die appel zomaar gezond noemen, zou dan verboden zijn? Onzin toch". Nutrilab ontwikkelde de zoetstof tagatose, die geen invloed heeft op de suikerspiegel en dus geschikt is voor mensen met diabetes. Maar die gezondheidsclaim mag straks niet meer op de verpakkingen staan, als het Efsa die niet erkent.

"Door achter gesloten deuren te bepalen wat mag en wat niet, dreigt Europa ook eerlijke communicatie over goede producten te verbieden. Daardoor verdwijnt bij bedrijven de drive om te innoveren in gezondere producten. Waarom die moeite doen als je met het resultaat niet mag uitpakken? Ondanks de goede bedoelingen zou dit een ongezonde verordening kunnen worden", besluit Vastenavond.

Bron: De Tijd/Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek