Stormloop voor gratis inzameling asbestdaken van landbouwbedrijven: “Wees snel, plaatsen zijn beperkt”
nieuwsLandbouwers kunnen opnieuw een aanvraag indienen om hun asbestdak kosteloos te laten ophalen. “Bij vorige oproepen was de interesse steeds heel groot, maar de plaatsen zijn beperkt. Binnen de kortste keren zat alles vol”, waarschuwt de Openbare Vlaams Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). In totaal hebben al 2.716 landbouwers gebruik kunnen maken van een gratis ophaling. Maar er is nog veel werk aan de winkel want slechts 26 procent van de landbouwbedrijven is al asbestveilig. Via de oproep kunnen nog eens 1.200 daken gratis opgehaald worden.
Hoewel al ruim 1,7 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in de landbouwsector geruimd zijn, is slechts 26 procent van de landbouwbedrijven reeds asbestveilig. Dat blijkt uit cijfers van OVAM. Na drie eerdere succesvolle oproepen om daken uit de sector gratis op te halen, trok de Vlaamse regering opnieuw budget uit voor een nieuwe ronde.
"Veel landbouwers hebben ons de voorbije maanden rechtstreeks of via hun organisaties laten weten dat ze verder werk willen maken van asbestveilige stallen en loodsen. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we dit opnieuw kunnen aanbieden”, reageert Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v).
Met de nieuwe oproep krijgen 1.200 landbouwers de kans om hun dak gratis te laten ophalen. “Bij vorige oproepen was de interesse steeds heel groot, waardoor je snel moest zijn om van het aanbod gebruik te maken”, geeft de maatschappij ook onmiddellijk mee. Van zodra de plaatsen volzet zijn, wordt een wachtlijst geopend. Landbouwers op die lijst worden bij een nieuwe oproep meteen op de hoogte gebracht om zich aan te melden.
Asbest als duurzaam bouwmateriaal voor stallen
Tussen 1950 en 1980, de ‘hoogtijdagen’ van asbest, werd het materiaal op grote schaal gebruikt in de land- en tuinbouw. Van binnenstaldeuren tot de voederbakken van mestvarkens, overal was asbest aanwezig. Vooral golfplaten van asbestcement waren zeer populair voor stallen en loodsen. Ze waren goedkoop, sterk en bestand tegen verschillende weersinvloeden. Uit een studie in 2021 bleek dat de landbouwsector goed was voor 21 procent van de asbestdaken in Vlaanderen.
Tegen 20240 wil de Vlaamse overheid dat Vlaanderen asbestveilig is. Dit houdt in dat alle asbest dat in slechte staat verkeert, verwijderd moet zijn. Vier jaar geleden werd daarom een sectorprotocol opgesteld. Via het sectorprotocol kunnen land- en tuinbouwers kosteloos asbestcementafval van hun verwijderde asbestdaken laten ophalen door een inzamelaar van OVAM. “Zo helpen we boeren om op een veilige en betaalbare manier hun asbestdaken te verwijderen”, duidt Brouns. “Dit is een belangrijke stap om onze landbouwbedrijven gezonder en toekomstbestendiger te maken."
Hoe aanmelden?
Aanmelden kan eenvoudig via een webformulier op de website van de OVAM. “Landbouwers moeten na de aanvraag binnen het jaar de ophaling inplannen”, geeft OVAM nog mee. “Het verwijderen van het dak moeten de landbouwers zelf organiseren.” Uit cijfers blijkt dat de meeste landbouwers (77%) hun stal of loods laten renoveren bij het verwijderen van het asbest, een minderheid gaat voor sloop (10%) of herbouw (13%). Bij renovatie en herbouw kunnen landbouwers voor het nieuwe dak vaak ook gebruik maken van VLIF-steun en de Fluvius-premie voor de plaatsing van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes.

Bron: Eigen berichgeving